Прието е предложение за такси, платими за Единния патент

единния патентМиналата седмица, Специалният комитет към Административния съвет на ЕПО одобри предложение, внесено от Европейското патентно ведомство относно такси за подновяване, приложими към Единния патент. На срещата, проведена от ЕПВ и държавите-членки на ЕС, участващи в единния патент, предложението беше прието с необходимото мнозинство от ¾.

Това се счита за значителен напредък на Специалния комитет, в който бяха обсъдени различни предложения за такси и решението разчиства пътя за други финални подготвителни мерки за единния патент. Предложението, наречено True Top 4, за таксата, покриваща територията на участващите 25 страни членки на Европейския съюз, отговаря на общата сума от таксите за подновяване действието на патент, понастоящем платими за четирите най-често валидирани държави (Германия, Франция, Великобритания и Холандия), и съдържа клауза за евентуално преразглеждане след четири години. Специално внимание е отделено на малките и средни предприятия.

Беноа Батистели, Президент на ЕПВ: “ Радвам се, че Специалният комитет одобри предложението True Top 4. През последните няколко месеца, ЕПВ и участващите стани членки изключително сериозно разглеждаха стойността на таксите, защото те ще имат отражение върху привлекателността на единния патент за заявителите.“

Уверен съм, че с днешното решение се постига положителен баланс, който гарантира, че таксите реално ще позволят на потребителя да спести, а същевременно ще осигурят на разумен оперативен бюджет за ЕПВ и участващите държави членки. Това е още една важна стъпка в постигането на истинска единна патентна закрила в Европа.“

Това първо решение е свързано с решението, което следва да се вземе по отношение на начина за разпределение на приходите, генерирани от единния патент между страните членки. Целия пакет следва да бъде финализиран през есента.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...