Поредица от казуси за успешно въведени иновации

иновацииЕвропейското патентно ведомство стартира нова поредица от казуси за иновации и компании, споделени от европейски университети или публични изследователски организации. Европейските МСП, университетите, обществените изследователски организации и отделните изобретатели са отговорни за над една четвърт от всички заявки за патент към ЕПВ – жизненоважни показатели за иновации, заетост и икономически растеж.

Тази нова поредица от казуси за трансфер на технологии включва компании от Австрия, Германия, Италия, Ирландия, Швеция и Турция.

Европейското патентно ведомство поставя началото с три случая, като в най-скоро време се очаква да последват и други.

Първият от тези казуси се отнася до Oxeon, производител на иновативни тъканни материали от въглеродни влакна. Компанията, отделена от шведския Технологичен университет Чалмърс, печели награди за бързия си растеж. Тяхната еластична материя се използва в различни приложения на спортно оборудване и наскоро за покриване на роторните лопатки на Ingenuity – първият хеликоптер на НАСА до Марс.

Вторият казус описва създаването на Dermis Pharma, компания, основана от четири жени изобретателки от турски университет. Въпреки предизвикателствата с първоначалните им опити да лицензират своите иновации, които помагат за заздравяване на хронични рани в ранен етап, те не се отказват. Благодарение на закрилата на интелектуална собственост, те успяват да осигурят необходимото финансиране за интензивни клинични изпитвания и разработване на продукти.

Третият казус е ново обучително устройство за използване при лечение на стресова уринарна инконтиненция (SUI), проблем, който засяга стотици милиони хора по цял свят. Изследователско сътрудничество между University College Dublin и компанията Bio-Medical Research (BMR) е довело до патентоване на иновативно решение. В последствие се създава Atlantic Therapeutics, отделена компания на BMR, с цел набиране на инвестиции за финансиране на динамично разширяване на пазара въз основа на силното патентно портфолио на компанията, която продължава да въвежда редица иновации в дейността си.

Тези нови казуси ще бъдат придружени от поредица от подкасти, излъчвани от канала „Talk Innovation“ на ЕПВ.

Може да харесате още...