Победители в Европейска награда за изобретател 2019

Европейското патентно ведомство (EPO) почете изключителни изобретатели от Австрия, Франция, Япония, Холандия и Испания по време на церемонията за връчване на Европейска награда за изобретател във Виена.

награда за изобретател

Лауреатите получиха признание за изключителните си постижения в областта на рециклирането на пластмаси, диагностиката на рака, технологията на акумулаторните батерии, контрола на морските противообрастващи системи и изследването на ДНК.

„Въображението, интелектът и опитът, показани от тазгодишните кандидати за Европейска награда за изобретател, са вдъхновяващи; всички финалисти и победители прокарват граници и постигат нови висоти в съответните дисциплини”, заяви президентът на ЕПВ Антонио Кампинос по време на церемонията по награждаването. „Историите на тези изобретатели освен това показват как патентната защита може да помогне за превръщането на иновациите в пазарен успех. Нещо повече, правата на интелектуална собственост подхранват европейската икономика – индустриите, които използват патенти, търговски марки и промишлени дизайни значително допринасят за БВП, търговията и създаването на работни места в Европа. „

Церемонията по награждаването във Wiener Stadthalle, която се проведе за 14-ти път, бе посетена от около 600 гости. Те бяха от сферата на интелектуалната собственост, политиката, бизнеса, науката и академичните среди. Финалистите и победителите бяха избрани от независимо международно жури измежду стотици изобретатели и екипи от изобретатели, кандидатствали за тазгодишната награда. Носителя на популярната награда беше избран от широката общественост чрез онлайн гласуване в навечерието на церемонията.

Лауреатите на Европейска награда за изобретател 2019 са:
  • Индустрия – Klaus Feichtinger и Manfred Hackl (Австрия) – Рециклиране на пластмаси с по-висока производителност
  • Изследвания – Jérôme Galon (Франция) – Immunoscore®, по-ясен тест за рак
  • Не-европейски държави – Akira Yoshino (Япония) – Литиево-йонна батерия и нейната еволюция
  • Малки и средни предприятия (МСП) – Rik Breur (Холандия) – Противообрастваща обвивка в морски условия
  • Популярна награда и цялостен принос – Margarita Salas Falgueras (Испания) – ДНК амплификация за геномика

В серия от последващи публикации ще ви запознаем подробно с победителите в отделните категории.

Може да харесате още...