Изобретателят Петър Петров – от Брестовица до Хънтсвил, САЩ

Днес, на Националния празник на България, избрахме да ви запознаем с постиженията на един изключителен български изобретател – Петър Петров.

http://www.abec.ca/

http://www.abec.ca/

Петър Петров е роден на 21 октомври 1919г. село Брестовица, Пловдивско. Едва на 20 години заминава за Франция и постъпва в Чуждестранния легион. Като доброволец на френска служба, той е пленен от хитлеристките войски и е изпратен в лагер в окупирана Полша. Благодарение на българския му произход през 1941 г. се завръща в България. Назначен е за гвардеец на цар Борис III. В края на Втората световна война Петър Петров емигрира в Германия.

В Германия започва кариерата му на инженер и изобретател. В Дармщатския университет изучава инженерни науки, а след това продължава в Щутгартския университет с магистърска степен по механика и гражданско инженерство. Смята се, че негова слабост е корабната архитектура. Докато следва, той участва в строежа и дизайна на повече от 60 съда.

Бляскавата му кариера съвсем не е случайна, подплътена е с добро образование и иновативни идеи. Заминава за Канада, където работи за американските ВВС. Участва в авиационни проекти при изграждането на военновъздушните бази при Гуус Бей, Лабрадор и при Туле, Гренландия. Няколко години по-късно вече е в Индокитай. Там строи мостове и електрически централи. При завръщането си в Америка пътува до град Мелбърн, щата Флорида, на собственоръчно конструиран катамаран, наречен „Джемини 2”. Участва в проектирането на първия двуместен американски космически кораб, както и в разработката на първия метеорологичен спътник „Нимбус” и първия комуникационен спътник „Телстар”.

На по-късен етап от живота си Петър Петров решава да основе собствена компания. В нея разработва първия безжичен сърдечен монитор, прототипа на цифровия електронен ръчен часовник. Вместо със стрелка, новият часовник показва времето, изписвайки върху циферблата светещи в червено цифри. Часовникът е пуснат на пазара през 1971 г. с марката „Пулсар”. По това време моделът се продава за 2100 щатски долара. Пет години по-късно патентът е продаден на японската фирма „Сейко”. Дело на изобретателя българин е и оригинален чип за безжично предаване на информация.

През 1975 г. заедно със синовете си той основава фирмата „ADS Environmental Services”, производител на компютризирана апаратура за измерване на замърсявания. Компанията е основана с първоначална инвестиция от 13 000 щатски долара семейни спестявания. Само за няколко години се превръща в гигант с 50 милиона долара годишен приход.

Световноизвестният българин умира през 2003 г. на 83 години. В интервю пред в. Ню Йорк Таймс наскоро след смъртта му, Ралф Петров, един от синовете му, казва: „Той винаги се надсмиваше над опасностите, надсмиваше се и над смъртта. Предполагам, че ако можехте да се съчетаете Индиана Джоунс с Томас Едисън, резултатът щеше бъде Петър Петров.“

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...