Перу се присъединява към МСЗНСР

На 8 юли Перу депозира своите документи за присъединяване към Конвенцията на Международния съюз за закрила на новите сортове растения (МСЗНСР) и ще стане неговият седемдесети член.

Целта на Конвенцията на МСЗНСР е чрез гарантиране правата на интелектуална собственост на създателите на нови сортове растения, да се насърчи този процес, като това ще стане с помощта на набор от ясно определени принципи.

За да отговарят на условията за защита, сортовете трябва да изпълняват определени изисквания като например да се различават от познатите и съществуващи до момента, както и да бъдат достатъчно устойчиви. Новите сортове растения са един от най – мощните инструменти за повишаване на производителността на храни по устойчив начин, с цел повишаване на доходите в селскостопанския сектор и да допринесе за цялостното развитие на икономиката.

Държавите, членки на МСЗНСР са:

Албания, Аржентина, Австралия, Австрия, Азербайджан, Беларус, Белгия, Боливия, Бразилия, България, Канада, Чили, Китай, Колумбия, Коста Рика, Хърватия, Чехия, Дания, Доминиканска република, Еквадор, Естония, ЕС, Финландия,Франция, Германия, Грузия, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Йордания, Кения, Киргизстан,

Латвия, Литва, Мексико, Мароко, Холандия, Нова Зеландия, Никарагуа, Норвегия, Оман, Панама, Парагвай, Перу (от 8 август, 2011 г.), Полша, Португалия, Република Корея, Република Молдова, Румъния, Русия, Сингапур, Словакия, Словения, Южна Африка, Испания, Швеция, Швейцария, Македония, Тринидад и Тобаго,Тунис, Турция, Украйна, Великобритания, САЩ, Уругвай, Узбекистан и Виетнам.

МСЗНСР е неправителствена организация, със седалище Женева, Швейцария.

Изготвил: Иванна Вълчева

Източник: UPOV

 

Може да харесате още...