ЕПВ и Испания, заедно за по-добра патентна система в Латинска Америка и Европа

патентна системаНа среща в Сантандер, Испания, Президентът на Европейското патентно ведомство Беноа Батистели и Генералният директор на Испанското ведомство за търговски марки и патенти Патрисия Гарсия-Ескудеро Маркес, подписаха споразумение, целящо да се подобрят качеството и ефективността на патентната система в Латинска Америка в полза на потребителите на ведомствата и в частност на европейската промишленост.

Това споразумение, което следва успешното приключване на инициативите по подобно споразумение, подписано през 2011г., ще помогне на двете ведомства да развият своето сътрудничество като създават синергии, изпълняват съвместни дейности и координират по-добре своите действия в Латинска Америка. Наред с другото, споразумението цели да подобри достъпа до и публичното разпространение на патентна информация в Латинска Америка.

Беноа Батистели: “Обществото на знанието разчита на бързото разпространение на информация, а патентната система има и специфичната отговорност да разпространява възможно най-широко технологична информация. В това отношение, близкото и ползотворно сътрудничество между Европейското патентно ведомство и Испанското ведомство за търговски марки и патенти допринася за осигуряване на трайни ползи за обществото, както в Европа, така и в Латинска Америка.”

По време на своя лекция в лятната школа на Universidad Internacional Menéndez Pelayo, Президентът на ЕПВ подчерта ролята на международното сътрудничество както в рамките на Европа, така и по света, за гарантиране на патентна система, водена от висока ефективност и качество, която познава и защитава интересите на обществеността и на притежателите на патенти.

В знак на признание на заслугите му за развитието на патентната система и насърчаването на иновации, Беноа Батистели е удостоен с почетна докторска степен от Университета. Той прие признанието и от името на цялото Ведомство, заради приноса му за патентната система в Европа.

Източник: ЕПВ

Може да харесате още...