Патентен спор за 3D принтиране приключи със споразумение

3D печатът е съвременна технология изработка на триизмерен твърд предмет с произволна форма с помощта на цифров модел. Реализира се като адитивен процес, като се нанасят последователни слоеве от материала, така че да оформят искания предмет. Триизмерният печат е коренно различен от традиционните техники, при които за оформяне на искания предмет обикновено се отнема материал. Възходът на 3D принтирането, който се наблюдава напоследък, възприемането му като „творение“, достъпно за всички, съвсем не са случайни. Те съвпадат с изтичането на патентите за изобретението, издадени през 80-те години.

3D systemsКомпаниите, занимаващи се с 3D принтиране реално никога не са спирали да подават заявления за издаване на патент и тези, които все още са в сила дават повод за все повече „патентни войни“ в този отрасъл. Една от тези съдебни битки е приключила съвсем наскоро, след като ветераните в 3D принтирането от 3D Systems и добре познатите, макар и в самото начало на дейността си Formlabs са постигнали споразумение помежду си, с което са прекратили воденото близо две години дело. Съгласно споразумението, Formlabs ще изплатят на 3D Systems обезщетение, възлизащо на 8 процента от всички реализирани продажби.

formlabsДо съдебно дело се стига след като 3D Systems подават иск срещу Formlabs поради нарушаване на осем патента, които са били издадени на компанията през 90-те години. Патентите покриват различни части на стереолитографския процес на 3D принтиране, в който се използва лазер за втвърдяване на течна пластмаса.

Официално оповестеното споразумение, кратък откъс, от което публикуваме по-долу, не разкрива много информация. Към момента има две основни теории относно причините довели до него. Според някои, сключването на подобно споразумение е част от новата стратегия на 3D Systems, свързана с притежаваната от компанията интелектуална собственост. Възможно е патентите на 3D Systems да са силни, но компанията все пак да е решила да предостави съответните лицензи на Formlabs. Друг възможен вариант е, патентите на 3D Systems да са уязвими, но компанията да предоставя някакъв тип нескъпи лицензи на Formlabs като по този начин се застрахова.

2-095d78f2cd

Надежда Драгомирова

По материали от чуждестранни медии

Може да харесате още...