Олимпийския факел в Токио, регистриран като промишлен дизайн

промишлен дизайнИкона на Олимпийските игри, олимпийският факел символизира надеждата и мира и ни напомня за древния произход на най-големия празник на спорта. Всеки олимпийски факел носи уникален дизайн, който представлява страната домакин. В интервю, публикувано от СОИС, Световноизвестният съвременен японски художник и дизайнер Токуджин Йошиока, който е проектирал олимпийския факел за Олимпийските игри в Токио през 2020 г., ракрива символиката на своя промишлен дизайн и посланието на надеждата, което той предава.

Олимпийският огън за първи път пристига в Япония през март 2020 г. След отлагането на Игрите с една година заради пандемията от COVID, той е поставен в Олимпийския музей в Токио.

Щафетата на Олимпийския факел започва на 25 март 2021 г. в националното футболно тренировъчно съоръжение J-Village в Нараха, Фукушима, един от редицата райони, засегнати от Голямото земетресение в Източна Япония през 2011 г. Щафетата е планирана около концепцията „Надеждата осветява пътя ни“, отразяваща символиката на надеждата и мира на олимпийския огън.

В продължение на 121 дни факелът пътува през 47 -те префектури в страната, преди да пристигне на олимпийския стадион в Токио за церемонията по откриването на 23 юли.

Защо правата върху интелектуална собственост са важни за дизайнерите и другите създатели?

Страхотният дизайн не е просто форма, той е епохален и създава нещо напълно ново и универсално. Оригиналността на такъв промишлен дизайн трябва да бъде защитена, за да можем да споделяме върховите постижения на дизайнерите. Живеем в епоха, в която е трудно да се създаде нещо ново поради безкрайното количество налична информация. Чувствам, че губим идеите и мотивацията си поради хомогенизирането на ценностите. Би било чудесно, ако можем да създадем произведение и всеки, който го види, да знае кой го е създал.“ – Токуджин Йошиока.

Имената и емблемите на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио 2020 са защитени в Япония съгласно Закона за търговските марки, Закона за предотвратяване на нелоялна конкуренция и Закона за авторското право. Дизайнa на факела е регистриран като промишлен дизайн на името на Организационния комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри, а също така е обект на международна патентна заявка, подадена съгласно Договора за патентно сътрудничество на СОИС (WO/2019/083012).

Източник: Световна организация за интелектуална собственост

Може да харесате още...