Октоберфест 2014 – екстремни съоръжения благодарение на патентовани технологии

beer_tapПовече от 6 милиона посетители само за 16 дни. Сервирани над 6.7 милиона литра бира. Най-високата кула за спускане в света. Ежегодният Октоберфест в Мюнхен, който тази година започва на 20 септември, събира само суперлативи.

Това, което много хора не знаят е, че ‘Wiesn’, както го наричат разговорно, е и празник на новите технологии, пазар на патенти. Само един поглед към колекцията от патенти на Европейското патентно ведомство показва, че крановете за бира водят с 1 813 патента. Има 285 патента за скари за пиле и дори 43 патента, свързани с технологията на виенското колело. И все пак, повечето патенти остават невидими за посетителите на Wiesn. Те или са инсталирани заедно с други компоненти на съоръженията, или са част от павилионите за бира.

Растящият брой посетители означава и по-голямо търсене по отношение на екстремни забавления, сигурност и консумиране на бира. Повече от добра причина за правопритежатели и собственици на увеселителни паркове да инвестират в непрестанни подобрения и нови технологии. Резултатът? Много решения намират своя път към ЕПВ като заявления за регистрация на патент. Вземете биреното кранче например: в един павилион за бира, за един ден могат да се сервират около 60 000 до 70 000 литра бира. За да може това количество да се влива в халбите по-ефективно, много павилиони за бира вече използват защитения с патент „turbo tap“.

Или си представете как сядате във влакче от увеселителен парк и можете да изберете накъде да се придвижите или каква музика да слушата, за да се вдигне адреналина ви още повече: тези футуристични сценарии скоро ще станат реалност. Днес, посетителите могат да изпробват най-високата транспортируема кула за спускане в света. След пропадане от 80 метра, патентована магнитна спирачна система омекотява приземяването и връща пътниците безопасно на земята.

Едно от най-старите влакчета на Октоберфеста, ‘Krinoline’, също се основава на важна иновация: дори през 1938г., Michael Großmann знаел, че трябва да направи своето влакче, преди управлявано само с човешка сила, по-съвременно. Смятал, че това е единствения начин да задоволи по-големите изисквания за комфорт на своите клиенти. Großmann защитил с патент електромеханичния мотор, разработен за Krinoline същата година.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...