Обезщетение от 1.2 милиона долара за снимки, взети от Twitter

photoTwitter, както и останалите социални мрежи буквално са залети от милиони снимки на какво ли не. Но тази своеобразна банка със снимки, които изглеждат свободни за споделяне, може да доведе и до проблеми, свързани с притежание и нарушаване на авторски права.

Наскоро Нюйоркси съд постанови знаково решение в полза на фотографа на свободна практика Даниел Морел. Той завежда дело срещу Getty Images и Агенция Франс Прес за това, че са използвали без разрешение негови снимки, публикувани в Twitter. На Морел е присъдено обезщетение от $1.2 милиона за неправомерно използване на неговите изображения.

За пръв път за случая се заговори през януари 2013г., когато американският районен съдия Алисън Натан постанови, че АФП и Getty Images са виновни за извършване на нарушение.

Според различни публикации, редактор от АФП е попаднал на снимките на Морел през профила на друг потребител в Twitter и ги е изпратил на Getty Images. Фотографиите на Морел в крайна сметка са били разпратени и към други обекти, включително The Washington Post.

Снимките показват родното място на фотографа, Хаити, след опустошителното земетресение през 2010г. В публикация на собствения си уеб сайт, Даниел Морел казва, че е прекарал около 20 години в „документиране на родната си страна, улавяйки култура, история и хора.“

През 2010г., АФП завежда съдебно дело срещу фотографа, искайки да се анулират по-ранни претенции на Морел, с които той обвинява организацията в нарушение на авторски права. От своя страна, Морел подава насрещен иск относно неправомерното използване на неговите снимки. Аргументите на АФП са, че Twitter позволява справедливо използване на фотографии, но решението на съдия Натан е, че Twitter позволява публикуване и последващо споделяне, но не и използване с търговска цел на снимки, публикувани от потребителите.

Съдебното решение свидетелства, че фотографите могат да запазят правото на собственост върху кадрите си, дори и на платформи като социалните мрежи.

 Надежда Драгомирова

По материали от чуждестранния печат

 

 

Може да харесате още...