Носители на Европейска награда за изобретатели 2021

изобретатели, иноваториИзвестни са носителите на Европейската награда за изобретатели 2021 г., престижната годишна награда за иноватори на Европейското патентно ведомство.

Тазгодишната церемония по награждаване, проведена за първи път като дигитално събитие, беше изцяло отворена за обществеността. ЕПВ също така разкри, че е учредило награда за млади изобретатели, предназначена за иноватори на възраст под 30 години.

В тези предизвикателни времена е вдъхновяващо да видим креативността и всеотдайността, показани от тези изобретатели при представянето на иновативни решения по света“, каза президента на Европейското патентно ведомство Антонио Кампинос.

Носителите на Европейска награда за изобретатели 2021 г. са:
  • Индустрия – Per Gisle Djupesland (Норвегия) за по-добро прилагане на назални лекарства
  • Изследвания – Robert N. Grass и Wendelin Stark (Австрия / Швейцария) за съхранение на ДНК-базирани данни
  • Страни извън ЕПВ – Sumita Mitra (Индия/САЩ) за възстановяване на усмивки с наноматериали (дентална услуга)
  • Малки и средни предприятия (МСП) – Henrik Lindström и Giovanni Fili (Швеция) за гъвкави слънчеви клетки за преносими устройства
  • Цялостен принос – Karl Leo (Германия) за напредък в органичните полупроводници
  • Популярна награда – Gordana Vunjak-Novakovic (Сърбия / САЩ) за напредък в тъканното инженерство. Популярната награда, присъдена на един от 15-те финалисти чрез онлайн публично гласуване, тази година получи Gordana Vunjak-Novakovic за нейния напредък в тъканното инженерство. Популярната награда е предназначена да почете изобретател или екип от изобретатели, които са вдъхновили и впечатлили широката публика със своята креативност. ЕПВ е получило около 27 000 гласа за 15 финалисти за тазгодишната награда.
Нова награда за млади изобретатели

За да вдъхнови следващото поколение изобретатели, Европейското патентно ведомство учреди специална награда за млади изобретатели. От студенти до предприемачи, глобалната награда е отворена за различни иноватори на възраст под 30 години и ще отбелязва инициативи, насочени към устойчивост във всички технически области. За разлика от сегашните категории, вече издаден европейски патент няма да е задължително условие. Категорията не се ограничава до лица с националност на държавата-членка на ЕПВ, което позволява да участват млади иноватори от цял свят.

Може да харесате още...