Нови мерки за борба с онлайн продажбата на фалшиви стоки в САЩ

фалшиви стокиС цел да бъдат драстично намалени количествата фалшиви стоки, продавани онлайн в САЩ, на 31 януари президентът Доналд Тръмп е подписал нарочна заповед, насочена както към търгуващите с фалшиви стоки, така и към платформите за онлайн търговия.

Една от поставените задачи е да бъдат идентифицирани компаниите за електронна търговия, които продават голям обем фалшификати. Предвидено е и съставяне на списък с фирмите, които нарушават права на интелектуална собственост.

Едно от препятствията пред борбата с незаконната търговия е фактът, че онлайн платформите често предлагат продукти, продавани от трети лица, което прави трудно установяването на техния реален произход. Един от водещите сайтове за онлайн търговия Amazon има строга политика срещу продажбата на фалшиви стоки като в борбата с проблема са включени различни инструменти като например регистър на търговски марки (Brand Registry).

Очаква се Aмериканските пощенски служби да работят с Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (DHS) и Агенцията за митническа и гранична защита (CBP) във връзка с прилагането новите правила.

По данни на Федералното правителство на САЩ трафикът на фалшиви и пиратски стоки причинява значителна вреда на американските работници, потребители, притежатели на интелектуална собственост и на американската икономика като цяло.

Седмица преди издаване заповедта на Тръмп, американските власти се опитаха да засилят натиска върху Китай като публикуваха доклад „Борба с трафика на фалшиви и пиратски стоки“. Той разкрива опасностите от навлизане в САЩ на големи количества фалшиви стоки от Китай. Според доклада, преобладаващото количество фалшиви стоки на територията на САЩ идват именно от Китай, като стойността им се изчислява на милиарди долари.

Една от първите цели на новите правила за борба с незаконната търговия на фалшиви стоки ще бъдат помещения за складиране и опаковане на продукти. Служителите на правоприлагащите органи ще налагат значителни глоби и други наказателни мерки.

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...