Недействителен промишлен дизайн – новият Beetle

Отделът по заличавания на Службата за хармонизация във вътрешния пазар OHIM е издал решение (ICD 7100), засягащо новия Beetle, добре позната кола на Volkswagen.

През 1991г. Фрийман Томас и Джей Мейс създават “модерен вариант“ на класическия Volkswagen Beetle в дизайнерски проект, наречен Concept 1. За Motor Show през 1994г. в Детройт, Volkswagen пресъздават 1:1 модела на Concept 1 и го регистрират в Световната организация за интелектуална собственост като DM/030 041 (IDR-1). Две години по-късно, въз основа на Concept 1, дизайнът на “New Beetle“ е разработен и регистриран като DM/037 400 (IDR-2).

През 2003г., след влизането в сила на Регламента за промишлен дизайн на Общността, Volkswagen регистрират RCD 111596-0001 със следния страничен изглед:

Beetle

Дизайнът е атакуван от немския производител на играчки Autec AG. Autec подават заявление за обявяване в недействителност, твърдейки, че промишленият дизайн не е нов или поне не е достатъчно оригинален от гледна точка на по-ранните дизайни IDR-1 и IDR-2.

С оглед на доказателствата, отделът по заличавания на Службата за хармонизация във вътрешния пазар OHIM е стигнал до заключението, че въпросният дизайн на Общността няма индивидуален характер, както е предвидено в чл.6 на Регламента и го обявил за недействителен.

Източник: Службата за хармонизация във вътрешния пазар OHIM

Може да харесате още...