Нова мода във фалшифицирането

До скоро, почти всеки от нас свързваше Китай с фалшиви дизайнерски чанти, часовници или дрехи, но днес страната е изправена пред нов проблем – да се справи с огромното количество фалшификати на качествени и скъпи вина.

Притежаването на вино от известна изба и реколта се е превърнало в признак на благосъстояние и просперитет. Ползващите се с най-добра репутация, френски вина, са сред основните жертви на новата „мода” във фалшифицирането. Според Ромейн Вандерворд, мениджър на Le Baron, вносител на вина в Китай, в страната има повече Chateau Lafite Rothschild 1982, отколкото въобще е било произведено във Франция.

Фалшиви вина могат да се открият не само в супермаркетите и магазините, но и дори на винарски изложения, където търговците без притеснение предлагат фалшиви бутилки вино, някои от които са доста слаби имитации. Наред с познатите вече приумици като изпускане или промяна само на една буква от името, неоригинални етикети и др., се е появил и нов способ за примамване на клиенти – онлайн се продават празни бутилки на известни марки вина, които в последствие се пълнят с по-нискокачествено и евтино вино.

Според Уен Ан, организатор на курс за дегустация на вино, взискателният клиент може много да помогне в борбата с фалшификатите. „Когато китайците могат да различат доброто от лошото вино, те вече няма да избират фалшиви продукти.“

Автор: Надежда Драгомирова

Източник: http://www.france24.com/

Може да харесате още...