Никола Груевски: „Македония е страна отворена за инвестиции“- македонският министър-председател, специално за ipbulgaria.com

Никола Груевски

На приключилия миналата седмица в австрийската столица Икономически форум на страните от Адриатическото крайбрежие и Балканския регион, Република Македония бе представена от своя нов министър- председател- Никола Груевски. Още в началото на своето обръщение към Форума, той заяви, че твърдото намерение на неговото правителство е да направи Македония страна отворена за инвестиции. И някак всички му повярваха, защото младият министър- председател уверено защити програмата на правителството за насърчаване на инвестициите, стратегията за справяне със слабостите в митниците, правната система и администрацията, мерките за борба с корупцията. И през двата работни дни той запалено разясняваше пред представителите на бизнеса кои са потенциалните сфери за бизнес в Македония- телекомуникации, енергетика, инфраструктура.

Никола Груевски е роден на 31 август в Скопие, Македония. От декември 1999г до септември 2002г. е министър на финасите в правителството на Любчо Георгиевски. На него се дължат приватизацията на Fenimak, продажбата на македонския Телеком на унгарската Matav, както и прокарването на важни финансови реформи ( ставката на ДДС става 18%). От май 2003г. е председател на ВМРО-ДПМНЕ, а на 26 август 2006г. е избран за министър- председател.

Голямата амбиция на един от най-младите държавни ръководители е да работи за присъединяването на Република Македония към Европейския съюз. На 30 ноември тази година в Брюксел ще започнат преговорите за изменение на визовия режим на Македония със страните членки на ЕС.

Въпреки големия журналистически интерес към г-н Груевски, той се съгласи да отдели няколко минути и на IP Bulgaria. Ето какво отговори той на въпросите на Елица Ценова:

Г-н Груевски, каква е визията на Вашето правителство за бъдещето на Македония?

Визията на новото правителство е да изгради една демократична, икономически силна и социална държава, което от своя страна ще ни помогне да влезем в Европейския съюз. Ние ще се стремим да повишим конкурентноспособността на македонските компании и да подобрим инвестиционния климат в страната.

Какви конкретни мерки смятате да предприемете в тази насока?

За да постигнем тази своя цел ще назначим двама министри без портфейл, които ще отговарят изключително само за чуждестранните инвестиции, ще създадем професионална агенция “Инвестирай в Македония”, чиято цел ще бъде да създаде мрежа от офиси в чужбина, които да промотират възможностите за инвестиции в Македония. Разбира се, ще работим и в тясно сътрудничество с Търговската камара и представителите на бизнеса.

С какво присъединяването на България към Евросъюза може да помогне на Македония по пътя ѝ към постигането на същата тази цел?

В момента в Европейския съюз има един страх от продължаване на процеса на разширяване. Много е важно България да бъде успешен член и да създаде добронамерена нагласа сред останалите членки на Съюза към този етап от разширяване на границите. Изпращайки положителни сигнали вашата страна може да помогне за преодоляване на съществуващите страховете и по този начин да подпомогне отварянето на пътя на Македония към Европа.

От опита на кои държави- членки ще черпите, за да постигнете тази своя цел?

Ние не можем просто да копираме определена държава, защото базата, от която тръгваме и проблемите, които имаме да решаваме не са идентични с тези на други държави. Всеки пример е интересен и ние ще се стремим да вземем това, което е относимо към нашата реалност.

Може да харесате още...