Изпепеляваща любов „всеки ден, всеки час“

Наташа ДрагничНаташа Драгнич е най-новото откритие на съвременната литература. Блестящото перо на родената в Хърватска писателка покорява първо немските читатели. Дебютният ѝ роман „Всеки ден, всеки час“, който „Ентусиаст“ издава в България в края на август, е истинска сензация в 28 страни, след като много издатели от цял свят водят „война“, за да откупят правата му. Още при появата му авторитетното немско списание MADAME определя книгата като „феномен на книжния пазар и едно истинско литературно откритие“. Тя впечатлява с нежна любовна история, изпълнена с много чар, гореща страст и дълбока обич. Любовта, според Драгнич, е балансът между доброто и злото, разбирането и неразбирането, мечтата и всекидневието, между искам, трябва и мога.

„Всеки ден, всеки час“ разказва за две сродни души – Дора и Лука. Всичко започва през 60-те години на ХХ в. на хърватския бряг на едно рибарско градче, когато приятелството между децата прераства в страстна, безусловна любов и дълбока привързаност. Скоро двамата се разделят, защото родителите на Дора се преместват в Париж. Любовта пламва отново, когато Лука и Дора, вече прехвърлили 20 години, се срещат случайно в Париж. Дора е напът да осъществи мечтата си да стане успяла театрална актриса, а Лука притежава таланта на голям художник. Те отново са неразделни, но Лука трябва да се върне за кратко в Хърватска. И тогава всичко се обърква. Съдбата има други планове за тях и поставя любовта им пред много изпитания.

Наташа Драгнич очарова читателите с интересна фабула и изящен, нестандартен стил. Тя майсторски използва кинематографски похвати, за да ни пренесе през годините и да станем съпричастни с красивата любовна история между Дора и Лука. Експресивният разказ е личната изповед на героите, видяна през очите на детето, юношата, възрастния. Стиховете на чилийския Нобелов лауреат Пабло Неруда допълват емоционалната атмосфера „всеки ден, всеки час“.

Може да харесате още...