Nintendo ще трябва да изплати обезщетение заради нарушен патент

Nintendo-3DS -нарушен патентАмерикански районен съдия е присъдил процентно обезщетение, което Nintendo Co. Ltd ще трябва да изплатят на Tomita Technologies International Ltd. след като е било установено, че от Nintendo са нарушили патент на Tomita за технология с 3D камера. Патентът е разработен от Кейджиро Томита, бивш служител на Sony.

На 11 декември 2013г. съдия Джет Ракоф е постановил, че Nintendo трябва да плати 1.82 процента от цената за всяка продадена 3DS. Съдията е избрал да бъде изплатено процентно обезщетение вместо фиксирана сума, тъй като тя би представлявала „незаработена печалба“ за Tomita, имайки предвид, че цените на Nintendo 3DS падат.

Според становището на съдията, ако обезщетението се изплаща като фиксирана сума за всяко продадено устройство, с падането на цените Tomita ще получава все по-голям дял от продажбите, дори при положение, че зависимостта на продуктите от технологията на нарушения патент остане една и съща.

Началото на съдебния спор е още през 2011г., когато Tomita Technologies завежда съдебно дело срещу Nintendo, обвинявайки японските разработчици на хардуер и софтуер в неразрешено използване на 3D технологията на Tomita, която позволява на потребителите да виждат 3D без да се налага да използват специални очила. Това се осъществява посредством така наречения плъзгач на дълбочина.

автор: Надежда Драгомирова

 

Може да харесате още...