Компания трябва да смени името на соса си заради нарушение на търговска марка

нарушение на търговска маркаХавайската компания, която произвежда сосове Huli-Huli съди местна фирма, която също произвежда сосове, но с името Hula-Huli. Името Huli-huli, много известно в Хавай, е притежание на Pacific Poultry Company.

През март тази година фирмата Noh Foods започва да продава сосове Hula-Huli, въпреки че на собствениците и е известно, че наименованието Huli-Huli е регистрирана търговска марка. Президентът на компанията обяснява действията си по следния начин: “Hula-Huli не е Huli-Huli, така мислехме и затова го регистрирахме в Хавай, заявлението беше приието”.

Според представител на Pacific Poultry, управлявана от фамилия в Хавай, компанията е регистрирала наименованието още през 1967г и има право да ползва закрила за него. “Те използват думати ‘Huli’ и това нямаше да представлява проблем, ако правеха масло или ако я използваха за нещо различно от сос”.

Становището на Noh Foods е, че “hula” и “huli” са две силно различни хавайски думи – hula е вид танц, а huli означава да се обърнеш.

За съдията разглеждащ случая обаче, този аргумент не е достатъчно силен и съдебното решение е в полза на ищците от Pacific Poultry, а на Noh Foods е издадено разпореждане да променят името на своя сос. Компромис е направен по отношение на вече намиращите се в търговската мрежа количества от соса Hula-Huli. След изчерпването им Noh Foods ще могат да продават продукта си, само при условие, че променят името му.

Случаят се радва на широко медийно отразяване. Пред една от местните телевизии становището си представя патентния представител Martin Hsia: “За факта дали е налице нарушение на търговска марка, от значение е дали двете марки са заблуждаващо сходни. Има ли вероятнност от объркване на пазара?” Според него двете наименования са достатъчно близки, за да заблудят потребителите. Разбира се, ако някой термин се използва твърде често в ежедневната реч, той не подлежи на закрила с търговска марка, но през 1967г., когато Pacific Poultry са регистрирали “huli huli”, терминът не е бил толкова широко известен.

Надежда Драгомирова

По материали на khon2.com

Може да харесате още...