hfhfhfhfhfh

Наградата „Европейски изобретател на годината” ще бъде връчена на 19 май в Будапеща

европейски изобретателЗа най-престижната награда в областта на изобретателството ще се състезават 5 номинирани в 5 категории, шеста година подред. Призът за Награда „Европейски изобретател на годината” ще има форма на символично ветроходно платно, което е най-старото изобретение.

Организатори са Европейското патентно ведомство и Европейската комисия. Журито ще бъде представено от политически, бизнес, научни, академични и изследователски организации. Едно от най интересните изобретения ще бъдат диагностициране гените на Алцхаймер, устройство за пречистване на вода с ултравиолетови лъчи и др. Интересен е и коментара на Европейския комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Според него Европа е лидер в зелената енергия, а основен дълг на ЕС е да установи правилната рамка за осигуряване на дългосрочен иновационен капацитет на иновационните фирми.

Наградата Европейски изобретател на годината изпъква сред многото награди за новаторска дейност благодарение на географския си обхват и уникалната процедура на подбор. При подбора на номинираните журито можеше да разчита на резултатите от откритата конкуренция между кандидатите. Предимство е и опита на експертите от националните патентни ведомства и ЕПВ. То избираше измежду успешни изобретения с патенти от ЕПВ, издадени до 1 януари 2004г. Наградата е чисто символична и не носи никакви финансови или други материални облаги.

Наградата Европейски изобретател на годината е съвместна инициатива на Европейската Комисия и Европейското Патентно Ведомство. Тя е признание за изобретатели със значителен и траен принос към техническия прогрес в Европа. Тези иноватори спомагат за укрепване на европейската икономика. Връчва се веднъж годишно за постижения в четири категории: цялостна изобретателска дейност, промишленост, малки и средни предприятия / научни изследвания, и неевропейски държави.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...