Монако и Сан Марино вече са част от DesignClass

DesignClassОт 09 ноември 2020 г. Службата за индустриална собственост на Агенцията за бизнес развитие на Княжество Монако (MCIPO) и Ведомството за патенти и търговски марки на Република Сан Марино (USBM) са част от DesignClass. MCIPO и USBM ще използват и приемат списъка с термини от хармонизираната база данни с определения за продукти (HDBPI) в DesignClass.

След решението на MCIPO и USBM да използват HDBPI, сега в DesignClass има тринадесет (13) ведомства за интелектуална собственост извън ЕС, които използват и приемат термини от тази хармонизирана база данни. Общият брой на участващите ведомства вече е 40.

Присъединяването на Княжество Монако и Република Сан Марино е в следствие на програмата за международно сътрудничество, управлявана от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) заедно с нейните международни партньори.

DesignClass има за цел да предостави на своите членове хармонизирана база данни, инструмент за търсене в нея, както и обща практика относно означенията на продуктите. Една от възможностите, които DesignClass предлага е превод на продуктовите означения на 28 различни езика.

За създаването на хармонизираната база данни (HDBPI) първоначално е използвано десетото издание на Локарнската класификация на промишлен дизайн. За да се разшири обхвата ѝ, са добавени базите данни с продуктови означения от Германия, Франция, Румъния, Великобритания и др.

Източник: Мрежа на Европейския съюз за интелектуална собственост

Може да харесате още...