Могъщият университет Харвард съди малък колеж за технологии, наречен ХАВАРД

ХарвардУниверситетът Харвард (Harvard University) в САЩ е един от най-добрите в света, но училището Хавард (Havard School), в Милтън Кейнс съвсем не е толкова престижно. По-рано тази година университетът е завел дело с твърдението, че подобното име на британската институция е представлява нарушение на търговска марка.

Въпреки че двете учебни заведения са на 3,200 мили едно от друго, и са в двата противоположни края на скалата по репутация, от Харвард твърдят, че Хавард застрашава репутацията на университета.

По време на предварително изслушване в съда, адвокатка на университета Харвард е заявила: „Това е иск за нарушение на търговска марка на Харвардския университет във Великобритания и търговски марки на Общността за думата Harvard,’. На изслушването не присъства представител на колежа Хавард. Според управлението на учебното заведение действията им не представляват нарушение на търговска марка и съответно подават насрещен иск.

За февруари е насрочено пълното изслушване на случая, като до тогава следва да се установи Харвардския университет е претърпял някакви загуби или вреди действията на колежа Хавард.

Харвардският университет е създаден през 1636г в Кеймбридж, Масачузетс, сред възпитаниците му са осем американски президенти, включително Барак Обама. През 2013г е обявен за втория най-добър университет в света.

havardКолежът по мениджмънт и технологии Хавард предлага дипломи по предмети като Информационни технологии, Право, Управление на туризма и „Библейски изследвания и лидерство“. На уеб сайта си, Хавард се рекламират с текста ‘Милтън Кейнс осигурява невероятно богат източник на знания и забавления с всички атракции и съоръжения на процъфтяващ модерен град‘.

Наред с поместване на снимка на Кралицата и Херцога на Единбург, уеб сайтът обявява и: ‘Havard School UK е дом на легенди и шампиони – бъдете там’.

По-рано тази година ви информирахме за подобен спор (Големия срещу Малкия Йейл), където отново малко и неизвестно учебно заведение използва име, подобно или идентично на това на голям и уважаван университет.

Надежда Драгомирова

Източник: BBC

Може да харесате още...