Миранда де Соуса: Моето впечатление е,че България се справи изключително добре с предизвикателството да посрещне изискванията за присъединяване в областта на интелектуалната собственост

Миранда де СоусаПървото ни интервю-равносметка е с г-н Миранда де Соуса, директор на Дирекция „Общи дейности и външни връзки” в Офиса за хармонизация на вътрешния пазар в Аликанте, Испания. Той бе изключително любезен да отговори на въпросите ни.

Беше ли успешна за Вашата дирекция 2007г.?

Броят на заявките за марки и дизайн на Общността продължи да нараства и през 2007г. Въпреки увеличения обем на работа, ние успяхме да направим значителен прогрес в стандартите на обслужване на нашите ползватели. Продължихме да инвестираме в подобряването на електронните услуги и разширихме обема им с въвеждането на онлайн достъп до файловете (Online Access to Files). Има значително подобрение в показателите за нашата работа, с изключение на опозицията и нашите финансови позиции продължават да бъдат стабилни. Това означава, че вероятността за евентуално намаляване на таксите се увеличава. Всичко това са добри новини за нашите ползватели и означава, че 2007г. е била една успешна година за OHIM.

Специално в моята дирекция, ние сме изключително горди от оценката, която получихме за образователната програма по интелектуална собственост за съдии. Тя изискваше много усилия и ресурси от наша страна. На първия кръг семинари присъстваха около 250 съдии и ние бяхме много щастливи, защото те бяха доволни от начина, по който бе организирана и се провеждаше образователната програма. След приключване на програмата те ни оцениха с 4.5 от 5.

Кои бяха основните предизвикателства, които трябваше да преодолеете в работата си през тази година?

Основните предизвикателства пред OHIM и тази година бяха същите, както през предходните години. Ние влагаме много усилия, за да повишим показателите си на работа- да бъдем по-бързи, по-последователни и по-евтини. Това са най-големите предизвикателства пред всяка обществена организация, отговаряща за марките и дизайна.

Кое е според Вас, най-значителното събитие за 2007г. Защо?

Изявлението на Съвета на Европа, с което се подкрепя намаляването на таксите, събирани от нашето ведомство за заявки, регистрация и пререгистрация на марка на Общността, беше една важно събитие. То показва наличието на политическа подкрепа за начина, по който се развива OHIM и дава индикации, че политическите лидери на Европа одобряват нашия генерален подход.

Тази година бе и първата година от членството на България в Европейския съюз. Какво е вашето лично впечатление от работата на българските институции и организации в областта на индустриалната собственост. Какво още трябва да направят, за да се подобри представянето на страната пред европейските институции.

Моето впечатление е, че България се справи изключително добре с предизвикателството да посрещне изискванията за присъединяване в областта на интелектуалната собственост. Българските институции ползотворно участват в управлението на OHIM. От наша страна ние сме наели няколко българи и стажанти да работят при нас. Качеството е много високо и гледайки специално стажантите, очевидно е, че те са много способни и мотивирани да учат и израстват.
По отношение подобряване участието на България на европейско ниво трябва да бъде направен прогрес в сферата на комуникациите- на всички участници в дейностите, свързани с интелектуална собственост, трябва да бъде разяснено как да извлекат максимално възможните предимства от членството в Европейския съюз. Бих искал още да спомена, че в областта на индустриалната собственост е много важно да постигнем хармонизирана практика и стандарти по отношение експертизата на търговки марки и дизайни. Всяко начинание в тази посока е добре дошло.

Да очакваме ли нови дейности и услуги от OHIM през идващата година?

Гледайки напред към 2008г. мисля, че можем да очакваме по-нататъшни подобрения в процеса на регистрация на марките и дизайна. Точните цели ще бъдат обявени преди края на годината. В областта на електрония бизнес имаме четири проекта, които трябва да дадат плодове: е-комуникация се очаква да включи повече официални комуникации от OHIM; и двата проекта CTM e-filing и RCD e-filing ще бъдат значително подобрени; MY Page ще бъде разширена и ще предоставя възможност за електронна процедура по опозиция. В допълнение, ние ще пуснем съвсем нов официален уебсайт на Ведомството, който ще подобри нашия диалог с ползвателите и ще ни даде възможност да предоставяме по-добри услуги.

Може да харесате още...