Министерство на културата подхвана музиката в кръчмите в Банско за авторски права

Министерство на културата започна съвместна акция с полицията в Банско в защита на авторските права. Служителите на ведомствения Инспекторат по авторско право са предприели „масирани проверки“ на голяма част от хотелите и заведенията в зимния курорт, където гастролират оркестри и певци.

Инспекторите са образували 17 административни преписки, като предстои да се установи дали проверените обекти са имали разрешението на „правоносителите за осъществяване на публично изпълнение на музикални произведения“, съобщиха на достъпен език от министерството.

Акцията е в изпълнение на плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата за ограничаване на интелектуалното пиратство, се казва още в съобщението.

Защитата на авторските права на песните, изпълнявани на живо в заведенията по родните курорти, от години създава конфликт между туристическия бранш и фирмите за колективна защита на авторски права. Такива организации са „Профон“ и „Музикаутор“. Проблемът е, че основният песенен жанр, предпочитан от изпълнителите в повечето кръчми, е попфолкът, а правата за произведения се държат от фирми като „Пайнер мюзик“, „Ара мюзик“ и „Съни мюзик“. Така се получава куриозът, че дори дадено заведение да има договор с „Профон“ и „Музикаутор“, в крайна сметка се налага да плаща на ръка на представители на фирмите, които продуцират само попфолк изпълнители.

Може да харесате още...