Мексико – официален член на Хагската спогодба от 06 юни 2020г.

Хагската спогодбаНа 6 юни 2020г. Мексико официално се присъедини към Женевския акт (1999г.) на Хагската спогодба за международна закрила на промишлен дизайн. Така, страната става 74-ия член на Хагската система и 64-ия член на Акта от 1999г. Мексико е първата испано-говоряща страна от Латинска Америка, която става част от Хагската общност.

Предимства, от които може да се възползва Мексико след 6 юни

Едно от предимствата от членството в Хагската система е, че подаването само на една заявка за регистрация дава възможност за регистриране на до 100 международни дизайна във всички 74 договарящи се страни, на територията на 91 държави. Заявка за регистрация на промишлен дизайн може да се подаде изцяло по електронен път посредством интерфейса eHague.

Регистрация на промишлен дизайн се извършва чрез заплащането на един набор от такси, както и само на един език. Това опростява значително целия процес, като се избягват редица усложнения като например:

– превод на заявката на различни езици
– следене на много крайни срокове
– конвертиране на валута

Накратко за Хагската спогодба

Хагската система се управлява от Международното бюро на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), със седалище в Женева, Швейцария. Тя предоставя на притежателя на промишлен дизайн възможността дизайна му да бъде защитен на териториите на всички договарящи страни. Това става чрез подаване на заявка до СОИС. Хагската спогодба се състои от два различни „акта“: Хагския акт от 1960 г. и Женевския акт от 1999 г. И двата акта съдържат различни правни разпоредби, като всяка държава е свободна да избере акта, по който желае да стане договаряща страна.

Пълен списък с държавите членки на Хагската спогодба можете да откриете ТУК.

Може да харесате още...