Масови проверки на стоки за деца

стоки за деца тротинетки и ролериИнспекторите ще проверяват безопасността на скейтборди, тротинетки и ролери

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масови проверки в цялата страна на скейтборди, тротинетки, ролери и други стоки, свързани с прекарването на свободното време на децата. Проверките ще бъдат насочени преди всичко към безопасността на тези продукти и ще обхванат производители, вносители и дистрибутори. Целта е превенция още в началото на лятната ваканция, през която децата прекарват по-голямата част от времето си навън. При установяване на опасни стоки ще бъдат предприети необходимите мерки за изтеглянето им от търговската мрежа.

Инспекторите на КЗП ще следят дали предлаганите в търговската мрежа скейтборди, тротинетки и ролери отговарят на общите европейски изисквания и стандарти.
При скейтбордите (за деца над 20 кг.) дъската трябва да бъде изработена от материали, които не допускат подхлъзване, да няма остри и стърчащи части, а външната й линия да е със заоблени ръбове с минимален радиус 10 мм.
Тротинетките (за лица от 35 до 100 кг.) и ролковите кънки (за деца над 20 кг.) задължително трябва да бъдат придружени с препоръки за подходящите повърхности за карането им, както и с инструкции да бъде проверено правилно ли е регулирана системата за управление и дали всички съединителни елементи са здрави и надеждно закрепени.

При проверките ще се акцентира върху това да има надпис, че се препоръчва използването на защитно облекло, което е особено важно, за да могат да се предпазят децата в случай на някакъв инцидент. Търговците ще трябва да представят пред контролния орган съответните документи, че е направена оценка за съответствие с изискванията за безопасност преди пускането на продуктите на пазара.

Експертите на КЗП дават полезни съвети към родителите при закупуване на подобни продукти. Преди всичко е необходимо да обърнат внимание на това дали има подборни инструкции за безопасна употреба, евентуални предупреждения и указания за сервиз и поддръжка. Важно е също да има информация за производителя или вносителя на изделието.

Стартират проверки на безопасността на аквапаркове и атракциони. Инспекторите ще следят също категоризирани ли са хотелите и заведенията в морските курорти и отговарят ли предоставяните в тях услуги на дадената им категория.

Може да харесате още...