Малки изобретения правят света по-добро място за живеене

В наши дни изобретателите продължават да използват прости принципи при разработването на нови технологии, които дават отражение върху живота на милиони. Тези изобретения имат сравнително малки разходи за производство и могат лесно да се използват от хора, живеещи в региони с по-слабо развита инфраструктура.

Кратка селекция от наглед прости изобретения:

Лесни решения за ежедневните проблеми

изобретенияПонякога изобретателят стига до блестящи открития, когато е зает да търси нещо съвсем друго. Лепящите се листчета Post-It например са създадени от американеца Артър Фрай. Опитвайки се да изобрети нов вид силно лепило, колегата на Фрай, Спенсър Силвър изнамира субстанция, която при натиск се закрепя стабилно, а след това лесно може да се премахне без да оставя следи.

Артър Фрай намира търговско приложение на откритието като замества постоянно падащия показалец на сборника си църковни песни с листче, на което е нанесъл малко от субстанцията на Спенсър Силвър. Разработването и внедряването в производство отнемат близо 8 г. Усилията си заслужават – до ден днешен годишно по света се продават миларди тефтерчета с лепящи листчета тип Post-It.

Подпомагане на бедните региони с прости иновации

изобретения

Бедните региони се нуждаят от помощ и за предоставянето ѝ са необходими прости решения, за предпочитане такива, които са лесни за използване.

Със своето елегантно изобретение екип изследователи, водени от Ашок Гаджил и Викас Гаруд от Калифорнийския университет, осигуряват чиста питейна вода в най-отдалечените райони на Индия. Те имат регистриран патент за метод за дезинфекция на вода. Той разчита на 40-ватова UV лампа в компактно и енергийно ефективно устройство. По-малко от обикновена микровълнова фурна, устройството може да се захранва от 12-волтова батерия за кола или малки слънчеви панели. Вместо да използва помпи за придвижване на водата през устройството, системата разчита на силата на гравитацията. Едно устройство може да дезинфекцира повече от 1000 литра вода на час. През 2010 г. системата вече е инсталирана в над десет страни, осигурявайки чиста вода на над два милиона души.

изобретение

Снимка: en.howtopedia.org

В най-бедните региони по света милиарди хора продължават да страдат от нарушения на зрението. Снабдяването им с конвенционални коригиращи очила е почти невъзможно, тъй като в тези региони почти няма специалисти и съответното високотехнологично оборудване.

Професорът по физика от Оксфорд Джошуа Силвър е разработил евтина, но ефективна алтернатива. Лещите в обикновените пластмасови рамки за очила на Силвър са пълни с течност. Цената им е едва няколко евро, а потребителите могат да регулират силата на лещите сами, чрез промяна на количеството течност.

Автор: Надежда Драгомирова
По материали на ЕПВ

Може да харесате още...