Майкъл Джордан не притежава правата върху търговска марка със собственото му име

Имитатори на Майкъл Джордан в Китай спечелиха съдебен спор с баскетболната звезда. Съдът в Пекин е отхвърлил иск за нарушение на търговска марка срещу китайската компания Qiaodan Sports, която използва сходно лого и име с произвежданите от Nike продукти с марката на Майкъл Джордан.

В Китай американецът е известен именно като „Qiaodan“, китайския вариант на личното му име. През 2012г той моли китайските власти да отменят регистрираната търговска марка на Qiaodan Sports Co, обвинявайки фирмата за спортни облекла в заблуждаване на потребителите относно свързаността на продуктите с шесткратния шампион в NBA. Освен наименованието Qiaodan, за продуктите е характерено и лого със силует на скачащ баскетболист, което силно напомня на логото, използвано от Nike, за да рекламират своя бранд Air Jordan.

Китайските власти отхвърлят искането на Майкъл Джордан, същото прави и първоинституционалния съд в Пекин. Баскетболната звезда обжалва решението пред Градския съд в Пекин, но съдебният състав отново отсъжда в полза на ответниците. Според съда, Джордан е често срещано американско име, а логото е във формата на човек без черти на лицето, така че е малко вероятно потребителите да го свържат изрично с Майкъл Джордан. Адвокати на баскетболната звезда са заявили, че ще обжалват решението и пред Върховния съд в Китай.

Случаят с нарушената търговска марка на Майкъл Джордан е широко отразен от световните медии. Някои коментатори правят интересен извод, а именно, че макар да са спечелили вече няколко дела срещу Джордан, Qiaodan Sports всъщност не са „големия победител“. През 2012г бъдещето пред фирмата за спортни облекла изглежда блестящо – притежава над 5700 търговски обекта с приходи около $276 милиона. Репутацията на Qiaodan Sports обаче е силно пострадала в следствие на съдебните дела и компанията вече е известна като „имитатор“ и реализира далеч по-скромни приходи.

Надежда Драгомирова

 

Може да харесате още...