Майкъл Джексън – музикална икона и… изобретател

За видеоклипа към хита си от 1987г „Smooth Criminal,“ кралят на попа Майкъл Джексън измисля специфична хореография.michael По време на танца, Майкъл се накланя на 45 градуса, сякаш напук на гравитацията (реално, ефекта е постигнат посредством специални жици.)

jacksonpatentЯвно доволен от постигнатия резултат, Майкъл Джексън решава да го използва по време на живи изпълнения по време на турнетата си. И така, заедно с двама съизобретатели, Джексън разработва специална обувка. Прорез в тока, свързан с щифт, който може да се повдигне и подаде през пода на сцената, когато се активира. Щом тока му бъде фиксиран, изпълнителят може да се наведе напред към прикрепените каишки за глезени. Разбира се, това движение изисква и известна сила в краката и горната част на тялото, за да може изпълнителя да остане в тази поза.

През 1993г., на Майкъл Джексън и двамата му съизобретатели е издаден патент от Ведомството за търговски марки и патенти на САЩ за тяхната обувка и „магическия” и ток. Изобретението работи идеално до септември 1996г., когато по време на концерт в Москва, един от токовете се откача от фиксиращия щифт и Майкъл пада напред. Инцидентът кара изобретателите да преработят дизайна.

Злополучният чифт обувки от концерта в Москва, става притежание на московския клон на Hard Rock Cafe, където остава до смъртта на Майкъл Джексън. След това са дадени на търг, на който са купени за около $600,000.

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...