Лицензионни ограничения за производители на ябълки

лицензионни ограниченияСобственци на овощни градии и производители на ябълки се оплакват, че лицензионни ограничения на Университета в Минесота, САЩ, за отглеждане и търговия с ябълки сорт SweetTango, кръстоска между Honeycrisp and Zestar, са на път да ги изхвърлят от бизнеса. Те твърдят, че университетът е използвал обществени средства за разработването на този нов сорт ябълки.

Несправедливостта се състои в това, че през 2005г е подписан есклузивен лицензионен договор, според който развъдчик и доставчик на съответните ябълкови дървета е само един, а всички останали нямат право да засаждат и отглеждат повече от 1000 дръвчета. Според недоволните ефектът от такива ограничения създава нелоялна конкуренция в търговията с ябълки на едро, както на пазара в Минесота, така и извън щата.

Източник: http://www.technologytransfertactics.com/


IPBulgaria.bg e Национален български портал за интелектуална собственост. Създаден през 2000, за да обособи място където експертите в областта на интелектуалната собстевност – патентни представители, адвокати, служители в държавната администрация на Патентното ведомство на Република България, правозащитните и правоприлагащите органи и организиции; съд, прокуратура, Митници и полиция, международната дипломатическа служба на България, както и много български изобретатели, автори, творци и изпълнители да намират мястото с отговори или да провеждат дискусии, свързани с авторското право, сродните на авторското право права, патентите, полезните модели и търговските марки, марките за услуги, сертификатните марки и колективните марки,  промишления дизайн, топологията на интегрални схеми, а така също новите сортове растения и породи животни, географските означения, сертификатите за допълнителна защита и традиционните знания и умения, опазването на търговска тайна и трансфера на технологии. 

IPBulgaria.bg през годините на своето съществуване претърпява различни трансформации и образни визуализации. Създателите на националния портал за интелектуална собственост IPBulgaria (Ай Пи България) са щастливи от факта на двадесет (20) годишното съществуване на портала.

Може да харесате още...