Кръстосано лицензиране на патентите на Google и Samsung

кръстосано лицензиранеGoogle и Samsung от край време са в центъра на множество патентни войни, най-вече във връзка със смартфон технологии, макар и по-скоро като съюзници, отколкото като врагове. По-голямата част от съдебните дела, простиращи се на три континента, е между Apple и различните компании производители на смартфони, базирани на Android софтуера на Google, включително Samsung и дъщерната компания на Google, Motorola Mobility.

Миналата седмица, двата технологични гиганта съобщиха за постигнатото между тях споразумение за т.нар. „споделяне“ на патенти. Финансовите подробности за изненадващата сделка не се разкриват. Знае се, че тя обхваща съществуващите патенти на двете компании, както и тези, които ще бъдат заявени през следващите 10 години. Споразумението обаче не се отнася до прехвърляне собствеността върху патентите, т.е не позволява на Samsung да използва патенти на Google, за да се защитава в съдебни спорове с други компании като Apple например. Освен това, сделката за кръстосано лицензиране намалява вероятността Google и Samsung да се изправят един срещу друг в бъдещи съдебни битки за свои обекти на интелектуална собственост.

В свое изявление компаниите казват, че споразумението открива пътя за по-дълбоко сътрудничество между тях що се отнася до разработване на настоящи и бъдещи продукти.

Споразумението за сътрудничество между Samsung и Google е най-новата част от сложната мозайка от съюзи в рамките на патентните спорове между различните конкуренти в смартфон индустрията.

Източник: REUTERS

Може да харесате още...