Опасни детски колички

Комисията за защита на потребителите забрани два модела опасни детски колички, stolcheКомисията за защита на потребителите забрани два модела опасни детски колички

КЗП забрани два модела опасни детски колички и разпореди унищожаване на детски столчета за хранене

Два модела детски колички и високо столче за хранене забрани Комисията за защита на потребителите (КЗП). Стоките не отговарят на изискванията за безопасност и употребата им крие риск от нараняване и/или задушаване сочат резултатите от лабораторни изпитвания. Проверката на инспекторите установи също непълни инструкции за употреба и липса на задължителна информация за изделията.

Двата модела колички D202G-B и S700-OB, произведени в Китай и внесени от български търговец за „Джъмбо”, не отговарят на ред физико-механични изисквания за безопасност и крият сериозен риск за здравето и безопасността на децата, които биха ги ползвали.
Опасните детски колички имат в защитеното пространство остри ръбове и движещи се части, които създават риск за детето от прещипване или порязване. Освен това, приспособленията за паркиране не се задействат едновременно за всички задни и предни колела или комплекти от колела с едно действие. Това създава предпоставка за неконтролируемо и непреднамерено движение на количката. Лабораторните анализи показват, че има риск от преобръщане на количката, което от своя страна би довело до сериозни наранявания на детето. Експертите отбелязват също така, че ъгълът между мястото за сядане и облегалката е по-малък от изискуемите 95°, което кара детето да седи в неправилна позиция, като тежестта е прехвърлена върху предните колани, а това може да доведе до контузия.

60 броя детски столчета за хранене модел Howawa с неизвестна марка и произход Китай ще бъдат унищожени доброволно от вносителя, тъй като също не отговорят на изискванията за безопасност. Част от рисковете са свързани със системата за закрепване на детето, наличието на остър преден ръб на седалката и недостатъчната стабилност. Проверката на инспекторите на КЗП е констатирала, че артикулите не са придружени с инструкция за употреба, както и че липсват етикети за производител, вносител и съществени характеристики на изделието.

Може да харесате още...