Над 4000 инспекции за опасни стоки

Комисията за защита на потребителите извърши над 4000 инспекции за опасни стоки, detsko_obleklo4377 инспекции за опасни стоки в над 3700 обекта в страната извърши Комисията за защита на потребителите (КЗП) през 2014г. Проверени са дистрибутори, производители, вносители, търговски вериги и самостоятелни магазини. Проверките обхванаха продукти като облекла, обувки, текстил, запалки, детски и спортни стоки, градински мебели, електроуреди и оборудване, сувенири и др. Съставени са 358 акта за нарушения, сред които продажба на опасни продукти, непълна или невярна информация при етикетирането на стоките, неосигуряване на условия за проследяване на стоки по веригата на разпространение и др.

Забранени за продажба са 161 вида стоки, за които по безспорен начин бе доказано, че са рискови за живота и здравето на потребителите. Близо 90% от тях са детски облекла с връзки, които при увиване или захващане на катерушки, люлки, пързалки, колела или врати на превозни средства могат да наранят детето. Сред останалите забранени стоки са запалки с необичаен външен вид; електроуреди и оборудване; стоки, имитиращи храни; стълби; лазерни показалки; паяк за закрепване на багаж при транспорт с автомобили, мотоциклети и велосипеди и др.
Подробно описание, снимка и вид на риска за всяка от тези стоки са публикувани в електронния регистър на опасните стоки и услуги, поддържан на страницата на КЗП. Информирани са регионалните дирекции при КЗП, „Агенция „Митници” /за стоките от внос/, неправителствените организации за защита на потребителите и Национално сдружение на общините в Република България.

Благодарение на увеличаващата се ефективност на сътрудничеството между КЗП и Агенция „Митници” значителна част от тези опасни стоки са спрени още на границата и не са допуснати на територията на България. По силата на двустранно подписана Инструкция за взаимодействие между двете институции Агенция „Митници” изпрати 713 уведомления за стоки, за които съществуват основателни съмнения за тяхната безопасност и които предстои да бъдат внесени от трети страни. В резултат на това е забранено пускането на пазара на 34 вида стоки или близо ¼ от общия брой на забранените видове през 2014 г.

За ефективната защита на българския пазар от рискови стоки допринася и системата за бърз обмен на информация за доказано опасни стоки на територията на ЕС – RAPEX, на която КЗП е контактна точка за страната ни. През 2014г. по системата са постъпили 2312 нотификации, като 851 от тях са за стоки от компетенциите на КЗП – облекло, текстилни изделия и модни артикули; моторни превозни средства и авточасти, изделия и грижа за децата, оборудване за свободно време, електрически уреди, запалки, лазерни показалки, мебели и др. Останалите са за стоки от правомощията на други контролни органи и са препратени до тях за предприемане на действия по компетентност. Най–много нотификации са получени за играчки, облекло, електроуреди, моторни превозни средства, козметика, осветителни вериги, изделия и грижа за децата, химически продукти, защитно оборудване, оборудване за свободното време и пиротехнически изделия. От друга страна, най-голям брой нотификации са подадени от Германия, Унгария, Испания, Франция, Кипър.

Може да харесате още...