Колко значимо е управлението на интелектуална собственост

управление на интелектуална собственостПо повод Световния ден на интелектуалната собственост решихме да ви срещнем и с Митко Цонев, автор на сайт за иновационен мениджмънт, който поделя времето си между Германия и България, а по-рано е прекарал и 6 години във Франция.

Добър ден, би ли се представил?

Добър ден! Казвам се Митко Цонев и съм автор на сайта за Иновационен мениджмънт azupravlyavam.com. В момента се занимавам с мениджмънт на информационните потоци за 3 проекта в Airbus Германия. Проектите са свързани с управлението на Информационните системи на офисите на Airbus и Airbus Group извън Европа. Преди това съм живял 6 години във Франция където завърших магистратура по Мениджмънт на иновациите в ESC Rennes School of Business. Като цяло се интересувам от отрасли като уеб дизайн, виртуалното сътрудничество, техники за креативно мислене и организационно поведение.

Какво представлява за теб интелектуалната собственост (ИС)?

По принцип ИС е всичко нематериално, което добавя стойност за един човек или една организация – марка, mitko2дизайн, идея, ноу-хау, процес… Всяко едно нещо, в което сме вложили интелектуална работа е обект на ИС. Конкретно за мен ИС е това, което никой друг освен нас не би могъл да създаде. Тя е това, което прави резултатите от нашата работа уникални и преплита идеи, информация, умения и знания, с които само ние разполагаме. Или съответно само нашата организация.

Как свързваш ИС с твоята дейност?

В мениджмънта на иновации ИС играе твърде важна роля, която не бива да се пренебрегва. Истината е, че повечето от продуктите и услугите, които една компания предлага могат да бъдат имитирани от всички останали фирми на пазара. Единствено чрез управление на ИС тази компания може наистина да получи конкурентно преимущество и да се възползва от иновативния си потенциал. Освен това създаването на ИС е пряк резултат от установяването на смислени информационни потоци в организацията. Благодарение на тях тя може да генерира знание и идеи за решаване на проблеми, които никоя друга фирма в същия сегмент не може да преодолее. Така понякога се случва, че 2 компании, които имат абсолютно идентични материални ресурси, са с коренно различна пазарна рентабилност само защото едната успешно управлява интелектуалната си собственост, а другата не.

Защо управлението на ИС е толкова важно?

mitko3В бизнес мениджмънта са се натрупали сериозно количество с примери именно за тази разлика между успешното управление на интелектуална собственост и липсата на такова. Фирми в така наречените knowledge-intensive отрасли (отрасли, в които се изискват множество специализирани познания) успяват не само да се наложат като лидери на пазара, но и практически да доминират целия сектор в продължение на деситилетия благодарение на целенасоченото създаване и управление на ИС в организацията. Малко да потърсим и ще бъдем затрупани с подобни примери от всички индустрии – фармацевтика, електроуреди, шоубизнес и дори регионално развитие.

Как виждаш развитието на тази дисциплина в България?

В България ИС трябва да се обвърже не само с правото, но и с практическите си приложения в бизнеса. Хората, които биха могли да се възползват от собствения си интелектуален потенциал трябва да се научат да гледат на него като на собственост, която генерира съвсем осезаема стойност. Именно това са хората, които могат да получат възвръщаемост от ИС. За да има възвръщаемост обаче трябва да извървим доста труден път, защото бизнес образование в България практически не съществува. Нужно е разпространяването на нуждата от управление на ИС да върви заедно с по-качествено образование в управлението на фирми и организации като цяло.

The post Колко значимо е управлението на интелектуалната собственост appeared first on CopyRights.BG.

Може да харесате още...