Всяко влизане в Интернет се таксува

Всяко влизане в Интернет се таксува с цената на 1 МВ, mobile data transfer

Всяко влизане в Интернет се таксува с цената на 1 МВ

КЗП забрани на телеком да премълчава информация за тарифирането на мобилен интернет

Потребителите не са информирани, че всяко влизане в Интернет се таксува с цената на 1 МВ.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на телеком да предоставя в договорите си заблуждаваща информация относно метода на изчисление на дължимата сума при ползване на услугата „мобилен интернет”. За прилагането на подобни нелоялни търговски практики законът предвижда санкция до 15 000 лв.

В договорната информация телекомуникационното дружество посочва тарифен план за таксуване на изразходваното количество мегабайти и метод на тарифиране на трафика на данни, според който таксуването е на всеки килобайт (КВ). Търговецът обаче е премълчал, че съществува определена минимална цена за всяка интернет сесия, равняваща се на цената за 1МВ трафик на данни. Така на практика стойността на услугата е изчислявана по обявената цена за един мегабайт (1МВ) независимо от реално осъществения трафик на килобайти. Например, ако потребителят разходва 1МВ в рамките на 10 интернет сесии, той няма да дължи посочената в договора цена за 1МВ, а ще дължи тази стойност, умножена по 10. Потребителят ще заплати сума съгласно посочените в договора условия само в изключително рядката хипотеза да осъществи в рамките на 1МВ потребление една единствена интернет сесия.
Тъй като в договора не е уговаряна минимална цена за всяка интернет сесия, Комисията счита, че търговецът заблуждава потребителите по отношение метода за тарифиране на трафика на данни и им отнема възможността да контролират потреблението и съответно разходите си при ползването на услугата.

Може да харесате още...