Канада ратифицира Конвенцията на UPOV

upovПравителството на Канада е депозирало своя инструмент за ратифициране на Акта на Международната конвенция от 1991 г. за защита на новите сортове растения на 19 юни, 2015г.

Целта на Международния съюз за закрила на новите сортове растения (UPOV) е да осигури и съдейства за ефективна система за защита на сортовете растения, с цел да се насърчи развитието на нови сортове растения, в полза на обществото.

Канада, която вече един от седемдесет и двата члена на UPOV, е петдесет и третия член, който се обвързва с Акта от 1991г на UPOV Конвенцията. Актът от 1991г ще влезе в сила по отношение на Канада на 19 юли 2015г., един месец след депозирането на инструмента за ратификация.

Според Конвенцията на UPOV, за да бъдат предоставени права на селекционер, трябва да се докаже, че дадения сорт растение е нов. Това означава, че сортът не може да е бил наличен повече от една година в страната на заявителя, или повече от четири години във всяка друга държава или територия. Сортът трябва да бъде различен, т.е. да бъде лесно различим по определени характеристики от всеки друг известен сорт. Другите два критерия, хомогенност и стабилност, означават, че отделните растения от новия сорт не трябва да показват вариации в съответните характеристики повече от колкото естествено се очаква, и че бъдещите поколения на сорта, получени чрез различни методи на размножаване трябва да продължат да показват съответните отличителни характеристики.

Източник: UPOV

Може да харесате още...