Кавказка доза хумор с Владимир Каминер

"Моята кавказка тъща" - Владимир Каминер

„Моята кавказка тъща“

В началото на месец август издателство „Ентусиаст“ публикува книгата „Моята кавказка тъща“ на световноизвестния руски автор Владимир Каминер, чието чувство за хумор вече е добре познато на българските читатели. Верен на своя стил да забавлява милиони читатели по света и този път Каминер изненадва приятно своите почитатели с една от най-забавните си и интригуващи истории. „Моята кавказка тъща“ ги потопява в автентичната атмосфера на Кавказ с неговите весели и тъжни истории и ги среща с колоритните обитатели на далечното кавказко селце Бородиновка.

Сладки като мед дини, пчелни кошери, пияни от тежките гроздове на лозята, чанти „Прада“ на дъмпингови цени… В далечно кавказко селце живее тъщата на със своето задружно семейство. Там дните са изпълнени с много радост, приключения и необичайни срещи. Авторът разказва така увлекателно историята за жителите на това магично място, че те веднага стават много близки и симпатични на читателя: чичо Джо, готвачът от Столовата, художникът Глеб Михайлович, пчеларят Юрий. Всички тези образи, които са неразделна част от неподражаемата атмосфера на село Бородиновка, всъщност са прокудени от родното място заради войната в Чечения. Безгрижният селски живот е нарушен от появата на немската телевизия, която идва, за да снима документален филм. Тогава всичко се преобръща с главата надолу.

Владимир Каминер

Владимир Каминер

Макар и развлекателно четиво, „Моята кавказка тъща“ има сериозна цел – да разкаже за живота на обикновените хора и как войната в Чечения от средата на 90-те години се отразява върху битието им. „Вниманието на обществеността беше приковано от войната и армията, а за народа забравиха“, споделя авторът. Този сборник с весели истории, публикувани по страниците на немската преса, Каминер събира през 2010 г. в книга. Той не е посветен само на тъщата, а разказва за един свят пълен с радост и оптимизъм въпреки трудностите и работата, въпреки ограниченията и отдалечеността. Читателите ще научат не само как празнуват в Кавказ, но и за странностите на търговията, за особеностите на кавказката мода, за религиозността, за кавказките диети, за огнестрелните оръжия и за това колко опасен е животът там. Но и колко интересен!

Може да харесате още...