Испания използва онлайн инструмент за регистрация на търговски марки

търговски маркиПритежателите на търговски марки в Испания, които искат да защитят своя търговска марка в чужбина, вече могат да подават заявки онлайн чрез услугата e-Filing.

От 15 март 2021 г. Испанското ведомство за патенти и търговски марки (OEPM) през своя уебсайт предоставя достъп до услугата за електронно подаване на заявки за регистрация на марки, част от Мадридската система. Така, притежателите на търговски марки ще имат възможност да подават международни заявления онлайн.

Интегрирана ключова функция включва достъп в рамките на приложението до Madrid Goods & Services Manager, който позволява на потребителите да проверяват класификацията на термините в списъка си със стоки и услуги.

С присъединяването на Испанското ведомство за патенти и търговски марки (OEPM), броят потребители на инструмента за онлайн подаване на заявки за регистрация e-Filing вече е тринадесет. Към момента участващите страни са Испания, Иран, Норвегия, България, Исландия, Молдова, Кнада, Естония, Литва, Австрия, Грузия, Австралия и Бенелюкс.

E-Filing е онлайн услуга за комуникация и подаване на заявки „без хартия“. Всички съобщения, свързани със заявка за международна регистрация на търговска марка, се предават на заявителя и на ведомството за интелектуална собственост единствено в рамките на e-Filing платформата. E-Filing е напълно безплатна услуга, достъпна за всички заинтересовани национални/регионални ведомства за интелектуална собственост.

Използването на e-Filing позволява на собствениците на търговски марки да се възползват от възможността да комуникират с тяхното ведомство по произход и незабавно да получават и реагират на нередности, посочени от СОИС по електронен път. Тази функция е достъпна за всички участващи ведомства за интелектуална собственост и помага да се спести значително време при обработката на международни регистрации.

Друга полза е по-малкият брой нередности в заявките за регистрация, свързани с ръчно въвеждане на данни, тъй като от базата данни на националното ведомство за интелектуална собственост предварително се попълва ключова информация.

Източник: Световна организация за интелектуална собственост

Може да харесате още...