Творческият сектор приветства подкрепата на лидерите на Г-8 към интелектуалната собственост

интелектуалната собственост

30.05.2011 – Представители на творческия сектор от целия свят приветстваха ангажиментите за опазване на интелектуалната собственост, които бяха обявени по време на срещата на върха на Г-8 в Довил (Франция), миналата седмица.

Ръководителите на 16 творчески организации от областта на музиката, киното, литературата и телевизията отговориха на официалната декларация на Г-8 относно интелектуалната собственост, разпространена след срещата. Ето и текста на съвместното им изявление:

„Като представители на креативния сектор, ние приветстваме ангажимента, деклариран от лидерите на Г-8 по време на срещата в Довил, за осигуряване на процъфтяваща дигитална среда, водена от думата на закона.

Ние приветстваме позицията след срещата на Г-8 за нуждата от законови рамки, които да доведат до по-добро правоприлагане. Също така одобряваме ангажимента на Г-8 за осигуряване на ефективни действия срещу нарушаването на правата на интелектуална собственост в дигитална среда. Споделяме целта за постигане на отговорен онлайн пазар в полза на потребителите, творците, които ние представляваме и развитието на легитимния бизнес.

Нашият сектор – който включва книжната, филмовата, игралната, музикалната и телевизионната индустрии – е жизнено важна част от световната икономика. Ние сме основен източник на създаването на култура, работни места, растеж и данъчни приходи.

Всяка страна има артисти, композитори, автори, изпълнители, чийто принос за националното културно и икономическо благосъстояние зависи до голяма степен от възможността техните права да бъдат опазени в дигиталния, така както и във физическия свят.

Обявените ангажименти на лидерите на Г-8 ще помогнат за осигуряването на успешна дигитална среда за креативните сектори в тези страни, водена от върховенството на закона, с всички позитиви върху работните места, културното многообразие и икономическия растеж“.

Изявлението е подписано от:

Alison Wenham, Chief Executive, Association of Independent Music (AIM)

G. Robert Hooijer, Interim Director General, International Confederation of Societies of Authors and Composers (CISAC)

Dominick Luquer, General Secretary, International Federation of Actors (FIA)

Victor Hadida, President, International Federation of Film Distributors Associations (FIAD)

Luis Alberto Scalella, President, International Federation of Film Producers’ Associations (FIAPF)

John Smith, President, International Federation of Musicians (FIM)

Kim Bayley, Director, The Global Entertainment Retail Association-Europe (GERA Europe)

Jean Prewitt, President and Chief Executive Officer, Independent Film & Television Alliance (IFTA)

Ger Hatton, Secretary General, The International Confederation of Music Publishers (ICMP)

Frances Moore, CEO, IFPI, representing the recording industry worldwide

Jens Bammel, Secretary General, International Publishers Association (IPA)

Paul Solleveld, President, International Video Federation (IVF)

The Honorable Christopher J. Dodd, Chairman and CEO, Motion Picture Association (MPA)

Johannes Studinger, Head of UNI Global Union Media Entertainment and Arts (UNI MEI)

Jay D. Roth, National Executive Director, Directors Guild of America (DGA)

Matthew D. Loeb, International President, International Alliance of Theatrical Stage Employees, Moving Picture Technicians, Artists and Allied Crafts of the United States, Its Territories and Canada (IATSE)

1. Дискусията на лидерите на страните от Г-8 за нуждата от регулация в Интернет бе инициирана от френския президент Никола Саркози, домакин на срещата на Г-8, проведена на 26 и 27 май в Довил, Франция.

2. Официалното комюнике след срещата на лидерите на Г-8 може да бъде почетено тук (на английски език): http://www.g20-g8.com/g8-g20/g8/english/live/news/renewed-commitment-for-freedom-and-democracy.1314.html

3. Страните-членки на Г-8 са Франция, САЩ, Великобритания, Русия, Германия, Япония, Италия и Канада. Членовете на Г-8 представляват 15 % от световното населението, 65 % от БВП, две трети от международната търговия. Официален уебсайт: http://www.g20-g8.com/g8-g20/g8/english/home.18.html.

Източник

ПРОФОН

http://www.prophon.org/

 

Може да харесате още...