Иновациите, инструмент за борба с COVID-19

иновациитеИмайки предвид, че COVID-19 бе непознат до момента вирус, иновациите са един от най-добрите инструменти за борба с него. Технологии, които са разработени в отговор на по-ранни пандемии, напр. грипната пандемия от 1968 г., вече могат да спасяват животи.

В тази връзка, важна роля играят патентите. Те не само стимулират компаниите и университетите да инвестират в научни изследвания, но и предоставят на изобретателите богат източник на техническа информация. Тази информация често не се публикува никъде другаде.

Европейското патентно ведомство, като институция, предоставяща техническа информация, има нова инициатива, чиято цел е да подкрепи изследователи, компании и ръководители като сподели патентна информация за технологии, които са полезни в борбата с новия коронавирус COVID-19.

Първите два набора от данни, публикувани от Европейското патентно ведомство в края на миналата седмица, се отнасят до антивирусни ваксини и фармацевтични терапевтици. В следващите седмици се очаква да бъдат оповестени повече ресурси, които обхващат например диагностика и медицински технологии и устройства.

Патентните експерти и анализатори на Европейското патентно ведомство, които са експерти в тези технологии, са синтезирали множество ключови термини за търсене, за да помогнат на учените и лицата, вземащи решения, да идентифицират най-подходящите документи и иновации в съответните технически области. Първите две теми включват над 100 целеви стратегии за търсене, всяка специфична за даден тип ваксина или фармацевтичен препарат. Тези стратегии за търсене са особено подходящи при използване на безплатния онлайн интерфейс Espacenet. Публичната база данни съдържа повече от 120 милиона документа от повече от 100 ведомства за интелектуална собственост по целия свят.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...