Изобретение ни дава нов начин да следим състоянието на сърцето си

сърцетоИзобретение може да превърне един от най-широко използваните материали за биомедицински приложения в преносими устройства, с които да следим здравето на сърцето си.

Екип от Университета Пърдю е разработил самозахранващи се носими трибоелектрични наногенератори (TENGs) с контактни слоеве, които са базирани на поливинил алкохол (PVA) за мониторинг на сърдечносъдовото здраве.

TENG помагат за запазване на механичната енергия и я превръщат в мощност. Изобретените

изобретение

Снимка: purdue.edu

устройства, създадени от екипа, ръководен от проф. Wenzhuo Wu могат да откриват незабележима степен на деформация на кожата, предикзвикана от човешкия пулс, и да улавят с висока точност информация за състоянието на сърцето, кодирана в импулсните сигнали.

Основният материал в изобретението (PVA) предлага ценна възможност като потенциален компонент в бъдещи носими устройства със самостоятелно захранване. Трибоелектричните устройства, базирани на PVA, могат да улавят механичната енергия от човешкото тяло и да я използват, за да поддържат функционирането и на други биомедицински устройства.

Екипът на проф. Wenzhuo Wu работи със Службата за технологична комерсиализация на Фондацията за научни изследвания на университета Пърдю. Службата управлява цялостна програма за трансфер на технологии измежду водещи изследователски университети в САЩ. Подпомага инициативите за икономическо развитие на университета Пърдю и облагодетелства академичните му дейности чрез комерсиализиране, лицензиране и закрила на интелектуална собственост.

Източник:  Purdue University

Може да харесате още...