Изкуствен интелект – повишаване конкурентоспособността на ЕС

изкуствен интелектСпециалната комисия на ЕП по въпросите, свързани с изкуствен интелект е обсъдила с експертна група начини да се даде възможност на предприятията от ЕС да се възползват максимално от ИИ технологиите.

Първият панел на срещата е бил съсредоточен върху регулаторните възможности за стимулиране изпозлването на технологии с изкуствен интелект с цел повишаване на конкурентоспособността. Подчертана е необходимостта от подкрепа на иновациите, създаване на безопасна и прозрачна бизнес среда и осигуряване на достъп до висококачествени данни.

Фокус на втория панел са били предизвикателствата, пред които са изправени предприятията от ЕС при навлизането на пазарите на изкуствен интелект и приемането на конкурентни решения. Подчертана е необходимостта от значителни инвестиции в научни изследвания, стабилна инфраструктура и екосистеми.

Мнозина възприемат изкуствения интелект като двигател на производителността и икономическия растеж. Той може да увеличи ефективността, с която се правят нещата, и значително да подобри процеса на вземане на решения. Също така може да улесни създаването на нови продукти и услуги, пазари и индустрии, като по този начин стимулира потребителското търсене и генерира нови потоци от приходи.

Според изследване на Европейското патентно ведомство, публикувано през ноември 2020г., технологиите с изкуствен интелект са една от сферите, в която се подават все повече патентни заявки. Между 2010 и 2018 г. патентните заявки в световен мащаб за технологии, които се отнасят до интелигентно свързани обекти и обхващат Интернет на нещата, големи данни, 5G и изкуствен интелект са нараснали със среден годишен темп от почти 20%. Това е близо пет пъти по-бързо от средното за всички технологични области.

Източник: Европейски парламент

Може да харесате още...