Изключителни изобретатели, отличени с Европейска награда 2014

awardЕвропейското патентно ведомство представи в Берлин Европейска награда за изобретател 2014, като отличи изключителни изобретатели и цели екипи, възнаграждавайки ги за техния принос за социален, икономически и технологичен прогрес.
Церемонията по награждаването, проведена в бившата Kaiserliches Telegrafenamt (Имперска телеграфна служба) в немската столица, бе посетена от около 500 гости. Присъстваха лидери от света на бизнеса, науката, културата и политиката, сред които беше и германският федерален министър на правосъдието и защита на потребителите Хайко Маас.
„Иновациите са абсолютно необходими на Европа , за да реализира растеж и просперитет, както и да подсигури позицията си сред водещите индустриални региони,“ каза Президента на ЕПВ Беноа Батистели по време на церемонията. „Всички изобретения, които награждаваме са променили правилата на играта в съответните си области. Постиженията им подобряват живота на хората и представляват значителен принос в решаването на глобалните предизвикателства като промените в климата, достъпа до чиста питейна вода и подобряване на здравеопазването. Изключителността на тези изобретения са показателни за Европа като водещ технологичен регион в света. Патентите играят важна роля в защита на този статус“, заяви още Беноа Батистели.

Победителите тази година са:

Цялостен принос: Артър Фишер (Германия)
С над 1 100 заявления за патент, Артър Фишер е един от най-плодовитите изобретатели на всички времена. Изобретението му – дюбела (или Fischer wall plug), направи революция в строителната индустрия през 1958. То се използва милиарди пъти по света оттогава досега. Други иновации са му създали световна слава като първата синхронизирана фотосветкавица, както и неговият конструктор Fischertechnik.
Индустрия: Коен Андрис (Белгия), Жером Гилмон (Франция) и екип
Екипът е отличен за усилията в развитието на ново, ефикасно лекарство против туберкулоза (TB) в продължение на 40 години. Благодарение на изследователския екип, начело с Андрис и Гилмон, болестта, включително устойчивите ѝ на медикаменти форми – вече могат да се лекуват успешно. Иновативното лекарство бързо прекъсна достъпа до енергия на TB bacteria, значително намалява периода на лечение и позволява пълно възстановяване.
Малки и средни предприятия (SMEs): Питър Холме Йенсен, Клаус Хеликс-Нилсен и Даниеле Келер (Дания)
Датският екип получи наградата за изобретението си на пречиствателна мембрана за вода, покрита с аквапорини, пречистващи водата без да използват голямо количество енергия. Изобретението на датския екип химици се основава на естественото свойство на т.нар. аквапорини. За разлика от конвенционалните методи, не изисква сложна филтрираща система, енергоемка и скъпа като хидростатично налягане.
Изследвания: Кристофър Тумазу (Великобритания)
Кристофър Томазу спечели с изобретението си, което прави бърз ДНК тест, който може да разчете генетичния код за минути, без необходимост от лабораторна работа – крайъгълен камък по пътя на иновативното здравеопазване и превенция. Иновацията се основава на микрочип, който открива отклоненията в индивидуалния човешки геном. Чипът може да бъде поставен в USB флаш памет, представяйки резултатите директно на компютър.
Неевропейски държави: Чарлз У. Хъл (САЩ)
Чарлз У. Хъл спечели Европейската награда за изобретение за създаването на 3D технологията в печата – в момента използвана в многобройни области на живота и предизвикала истинска революция в производството. Въпреки че в момента съществуват голям брой различни процедури за 3D-печат, всички те са разработени на основата на оригиналното изобретение на Хъл.
Популярна награда: Масахиро Хара, Такаюки Нагая и екип (Япония)
Трудно е да си представим ежедневито без QR (Quick Response) кода, който изобретиха те. Освен всичко останало, той се използва за управление на складови наличности, пациентски картони, проследяване на биологични проби и в маркетинга. QR кодът свързва физическия свят с виртуалната реалност чрез смартфон или таблет и съответното приложение.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...