Значителен ръст на приходите от стрийминг услуги

стрийминг услугиПриходите на световния музикален пазар са нараснали със 7,4% през 2020 г. Според IFPI, организацията, която представлява звукозаписната индустрия в световен мащаб растеж в сектора се наблюдава за шеста поредна година.

Растежът се дължи най-вече на стрийминг услугите, особено приходите от платени абонаменти, които са се увеличили с 18,5%. Мерките за ограничени социални контакти с цел възпиране разпространението на COVID-19 още повече засилват търсенето. В края на 2020 г. има регистрирани 443 милиона потребители на платени абонаментни акаунти. Общите приходи от различните стрийминг платформи достигат 13,4 милиарда долара, или 62,1% от общите приходи от звукозаписната индустрия в световен мащаб.

В края на миналата година, порталът за интелектуална собственост IPBulgaria публикува статия за музикалния пазар в Европа. Една от констатациите в нея е, че музикалният сектор е третият по големина работодател в културните и творческите индустрии в ЕС.

Благодарение на множеството социални платформи и стрийминг услуги, притежателите на авторски права (текстописци, композитори и изпълнители) достигат до все повече публика. От друга страна обаче адекватната закрила на авторски права се превръща в истинско предизвикателство.

Звукозаписните компании изглежда много адекватно се ориентират в текущата ситуация и практиката им да работят в дигитална среда доказва своята устойчивост при извънредните обстоятелства през 2020 г.

В тази, изпълнена с предикзвикателства година, звукозаписните компании работят заедно с партньорите си изпълнители, за да ги подкрепят в създаването и записването на музика. Секторът продължава да стимулира иновации, свързани с начините, по които феновете могат да се наслаждават на музиката по цял свят.


IFPI

IFPI и нейната мрежа от партньорски лицензионни компании представлява интересите на около 8000 членове по света. Основните точки от мисията на организацията са:

  • Популяризиране икономическата стойност на записаната музика
  • Закрила на правата на членовете на организацията, които създават, продуцират и инвестират в музика
  • Съдействие за лицензиране и да генериране на търговска стойност за музикални произведения чрез всички налични канали

Може да харесате още...