Зелени изобретения и Световен ден на околната среда

зелени изобретения5 юни – Световен ден на околната среда. Инициативата е на ООН и води началото си от 1974 г. Всяка година Организацията ангажира правителствата, бизнеса, знаменитостите и гражданите да съсредоточат своите усилия върху належащ екологичен проблем.

През 2020г. година темата е биоразнообразието. То засяга всеки аспект на човешкото здраве, осигурявайки чист въздух и вода, храна, научни открития и източници на лекарства, естествена устойчивост на болести и смекчаване на климатичните промени. Последните събития, от мащабните пожари в Бразилия, Съединените щати и Австралия до нападения на скакалци в Източна Африка, демонстрират взаимозависимостта на хората и мрежите на живота, в който те съществуват.

В наши дни за щастие има и изключителни изобретатели, които насочват усилията си, за да решат отдавнашни проблеми на околната среда. Иноватори разработват технологии, които водят до прогрес, изобретенията им предлагат решения в полза опазването на климата и околната среда.

Ето няколко “зелени изобретения”:
  • Нидерландският химик Герт-Ян Грутер предлага решение, което води до разработването на биопластик на растителна основа, който не изисква нефтохимикали, напълно рециклируем е и намалява свързаните емисии на CO2 с до 70%.
  • Корейският дизайнер Jeon Hwan Ju е изобретил принтер, който използва остатъците от кафе и чай вместо мастило. Така, той спестява масло и емисии на мастиленоструйните принтери.
  • Около 7 до 12% от годишните емисии на CO2 в света са свързани с производството на бетон. С добавянето на бактерии, произвеждащи варовик, Хендрик Мариус Йонкерс е създал специален биобетон, който запечатва пукнатини, като по този начин намалява необходимостта от производство на нов бетон.
  • Кевин Кумала, предприемач от Бали, е създал биоразградими торбички от маниока, нишестени, тропически корени, които се отглеждат като земеделска култура в много страни. За да демонстрира колко са безопасни торбичките, той често ги разтваря в гореща вода и изпива сместа.
  • Обичайните душове в Европа обикновено пръскат около 10 литра вода в минута, което означава, че 10-минутен душ може да използва до 100 литра вода. Докато работи по проект на НАСА, Мехрадд Махджуби разработил затворена система, която консумира 90% по-малко вода и 80% по-малко енергия от конвенционалния душ.

Може да харесате още...