За по-силна защита на авторските права в интернет настояват холивудски компании

Холивудски компании се стремят да засилят действията на американското  правителството относно защита на авторските права от интернет пиратството. Същевременно интернет компаниите се стремят да защитят иновациите и новите форми на техническото творчество.

Новото законово предложение в областта на авторското право – PROTECT IP Act (акт за защита на интелектуалната собственост) включва създаването на черен списък на „неблагонадеждни сайтове“ (сайтове, които предлагат защитено от авторското право съдържание нелегално на потребителите) като от доставчиците на интернет услуги ще се иска да блокират достъпа до тези сайтове.

Холивудските студия и звукозаписните компании настояват за приемане на законодателното предложението веднага. Същевременно интернет компаниите са изпратили писмо до  Конгреса на САЩ с предупреждение, че приемането на подобна промяна в законодателството в областта на авторското право ще бъде в тежест на тези компании и в определена степен ще застраши сигурността в интернет.

Интернет компаниите предупреждават Конгреса, че с приемането на PROTECT IP Act може да се наруши „деликатно равновесие“, поставено от Digital Millennium Copyright Act (закон за авторско правo в дигиталното хилядолетие), който ограничава  отговорността надоставчиците на онлайн услуги за нарушаване на авторски права от потребителите.

 Автор

Даниела Сапунджиева

Източник:

http://www.newsmax.com/Hirsen/SiliconValley-copyright-Internetpiracy-intellectualproperty/2011/06/27/id/401574

 
 

 

Може да харесате още...