За “патента” на “coronavirus“

Covid-19В последните дни разбираемо се търси информация за COVID-19, което е тема номер едно, както в медиите, така и в съзнанието на всеки българин. Освен политическите новини през миналата седмица се “промъкна” и “новина” в някои медии, за това “кой е патентовал COVID-19 още през 2014 г.”

Пoсочват се “Тримaтa изoбрeтaтeли – Eрикa Бикeртън, Caрa Киип и Пoл Бритън, cлужитeли в “Пирбрaйт инcтитут”.

Не се посочва, кой е конкретният патент, за който става въпрос в публикациите, но при справка в интернет се установява, че тази “новина” се разпространява в медии от всякакъв характер от месеци.

В следствие на “новината” от Пирбрaйт инcтитут (The Pirbright institute) – още на 24.01.2020 са публикували следното изявление:

Институтът Пирбрайт е наясно, че дезинформация относно института и неговите изследвания се разпространява в социалните медии след избухване на нов коронавирус, който заразява хората в Ухан, Китай. Това са фактите по отношение на нашите изследвания за коронавирус и финансиране.

Институтът Пирбрайт извършва изследвания на вируса на инфекциозния бронхит (IBV), коронавирус, който заразява домашните птици, и свинския делтакоронавирус, който заразява прасета. В момента Пирбрайт не работи с човешки коронавируси. ……

Институтът притежава патент №. 10130701, който обхваща развитието на атенюирана (отслабена) форма на коронавирус, която потенциално може да се използва като ваксина за предотвратяване на респираторни заболявания при птици и други животни. Много ваксини се правят по този начин, от грип до полиомиелит. Все още не сме разработили ваксина срещу IBV, но изследванията продължават.

Институтът се финансира стратегически от изследователския съвет по биотехнологии и биологични науки, част от Великобритания за научни изследвания и иновации (BBSRC UKRI), а също така получава финансиране от много други организации, включително Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Патентованата работа не е финансирана от Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Повече информация за The Livestock Antibody Hub, която се финансира от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, е достъпна на нашия уебсайт.

Коронавирусът, за първи път идентифициран в Ухан, Китай, по-рано тази година, е нов коронавирус, седмият идентифициран коронавирус, който може да зарази хората. Шест други коронавируси са способни да заразят хората и те могат да причинят заболявания, които варират от леки до тежки и включват обикновена настинка, тежък остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS). Точният произход на новия вирус е неизвестен, но първоначалното потвърждение, споделено от Китай и Световната здравна организация (СЗО), показва, че този нов вирус е генетично подобен на коронавирус, подобен на SARS, открит в прилепи. Източникът на епидемията все още не е потвърден и разследванията продължават.”

Пълния текст може да намерите тук: 

https://www.pirbright.ac.uk/news/2020/01/pirbright’s-livestock-coronavirus-research-–-your-questions-answered

Пълният текст на европейския патент (EP3172319 – CORONAVIRUS) може да се намери тук: 

https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=EP198048380&tab=NATIONALBIBLIO

Може да харесате още...