За Артур Фишер – доайена на изобретателите

_MG_0522x.jpgЗа пръв път срещнах Артур Фишер по време на церемонията за връчване на Европейската награда за изобретател в Берлин през юни 2014г., когато той бе удостоен с наградата за цялостен принос. Бях най-впечатлен от този изключителен характер – 95 доайен на изобретателите, “човекът с 1000 патента”, както почтително го нарича немската преса. Той ме покани да го посетя в овиса му в Tumlingen, неговия роден град. Миналата седмица бях изключително доволен да пприема неговата покана и за мен бе чест да бъда приветстван в „работилницата“ на този гений.

Днес, за Fischer Group, все още семейна собственост, работят почти 4300 човека, компанията има годишен оборот от около 700 милиона евро. Крепежните елементи са най-силната от общо четири търговски единици, а контактите и стоманените връзки са най-известните продукти, а името “Fischer Dübel” е известно в домакинствата на много страни. Не по-малко известни са играчките комплекти Fischertechnik, които Артур Фишер е разработил през 1964г. Човек може да се впечатли само от тези иновации и търговския успех, но аз се удивявам на неговата енергия, неговата динамика, желанието му да преодолее възможно най-много предизвикателства. Неговото послание беше, че животът сам по себе си е рисков въпрос, но това не трябва да бъде причина да не се опита.

От нашата статистика за заявени патенти, виждам по-скоро избягване на риска и тенденция към консерватизъм на утвърдени икономики със застаряващо население – Европа е типичен пример със своя стабилен брой подадени заявки за регистрация, година след година. Обратното, развиващи се икономики, по-млади в демографско отношение, са по-мотивирани да изобретяват нови неща, младите хора желаят да поемат рискове, за да подобрят начина си на живот. Те са инваторите на бъдещето, те въплъщават духа на изобретенията. Европа би могла да се поучи от тях – здравословният апетит за балансиран риск е полезен за растежа. Но изобретателността е и въпрос на съзнанието и готовността за прогрес, което г-н Фишер демонстрира през дългия си живот.

На 11 юни, в Париж ще проведем десетото връчване на Европейска награда за изобретател, нашия принос за справедливото признаване на някои от най-креативните умове днес. Журито се оттегли в Мюнхен миналата седмица, а финалистите ще бъдат обявени през април. Артур Фишер и много други изобретатели и предприемачи ще бъдат наши гости в Париж. Надявам се, че примерът им ще вдъхнови всички нас.

Беноа Батистели

Президент на Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...