Закрила на правата на интелектуална собственост в Африка

правата на интелектуална собственостНа 7 септември AfrIPI – първият по рода си проект за сътрудничество в Африка, фокусиран върху правата на интелектуална собственост – проведе първо заседание на Управителния комитет на проекта (PSC).

Партньори по проекта са Африканската регионална организация за интелектуална собственост (ARIPO), Организацията Africaine de la Propriété Intellectuelle (OAPI), Комисията на Африканския съюз (AUC), Европейската комисия и Службата на ЕС за интелектуална собственост EUIPO.

Наред с други дейности, AfrIPI ще спомага за регистрацията на географски указания в Африка и ЕС, ще подобри закрилата и популяризирането на права на интелектуална собственост в Африка.

Кристиан Аршамбо, изпълнителен директор на EUIPO: „Причината, поради която сътрудничеството е толкова важно, е, че правата на интелектуална собственост са тясно свързани с икономическото благосъстояние – по-специално устойчивото развитие, създаването на качествени работни места и балансираните търговски условия. В една глобализирана икономика, особено с интернет, заобикаляйки физическите граници, е от съществено значение правата на интелектуална собственост да се разбират и да се защитават “

AfrIPI, финансиран от Европейската комисия и EUIPO, има за цел да укрепи африканските национални и регионални институции за интелектуална собственост и системите за правоприлагане, като същевременно насърчава ползите от управлението на интелектуална собственост за бизнеса и другите икономически участници.

В продължение на четири години AfrIPI ще подкрепя Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA) и ще стимулира континенталната икономическа интеграция. Към 2018г тази панафриканска зона за свободна търговия е най-голямата в света от гледна точка на броя на участващите страни от създаването на Световната търговска организация.

Източник: Служба на ЕС за интелектуална собственост

Може да харесате още...