Заточение или изменение за носителите на права са промените в Закон за авторското право?

Закон за авторското правоПри второто четене на проекта за изменение и допълнение на Закон за авторското право и сродните му права се оказа, че изменението на чл. 26 (който се отнася до дължимите отчисления на вносителите на дискове, записващи и презаписващи устройства в полза на Министерството на културата и авторите) ще съдържа отчисления върху CD и DVD , но 1,0 и не по-висок от 1,5 на сто от доставната стойност на празните носители. За Национален фонд „Култура“ (сдружения, представляващи различни категории правоносители) ще отиват 30%,а разпределението на средствата ще е една втора за авторите и по една четвърт за артистите изпълнители и за продуцентите.

Получи се така, че един най- важните членове от Закон за авторското право и сродните му права ощетява носителите на права.

В почти цяла Европа, съседна Румъния процентите дължими от производителите на празни CD и DVD варират между 4 и 5%. Въпрос на елементарна аритметика е, че парите, които ще получават правоимащите са обидно малко. Обидно е и предложението на депутати от ГЕРБ да се дължат 0,7 върху CD и DVD и 0% за производителите на копирна техника.

Очевидно държавата прави промени, но за кого ще са полезни, за нашите творци или за отделни бизнес групи? Отговора на въпроса ще продължи да се формулира, при наличието на стимул да се създават продукти на интелектуална собственост при такива условия. Вместо да се „хващаме”за пиратството като най-отрицателния феномен в областта, по-добре да стимулираме творчество, защото в противен случай може да няма какво да се пиратства.

Може да харесате още...