Забранени са опасни продукти

Забранени са опасни продукти,detski_drehiЗабранени са опасни продукти. Болеро, детско спортно горнище и два вида контакти са сред най-новите забранени опасни стоки от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Детските облекла са опасни поради наличието на функционални връзки около врата, чиито свободни краища крият потенциален риск от нараняване или задушаване на детето. Контактите пък могат да причинят токов удар или изгаряне. Стоките са изтеглени от търговската мрежа. За нарушителите законът предвижда санкция в размер до 25 000 лв.

Болерото е марка RNS Ronis и е предназначено за момичета до две възрастови граници – 7 и 14 години. Изработено е от трико в светло сив и лилав цвят и е с дълги ръкави. В областта на врата има прокарана панделка със свободни краища, която създава потенциален риск от нараняване на детето при определени обстоятелства. Нейното наличие, както и оставените и свободни краища, са в нарушения на европейските изисквания по отношение проектирането и изработката на облекла за деца и юноши.

Забранена е продажбата и на детско спортно горнище с марка Binjia за деца до 7-годишна възраст и деца и юноши от 7 до 14 години. Връзките в качулката и свободните им краища, които не са осигурени срещу разнищване, крият същите рискове, както и при болерото.

Спрени от продажба са и два вида китайски контакти, които могат до доведат до получаване на токов удар при допир или изгаряния.
Единият вид контакти имат пет гнезда, комбинирани са с двуполюсен щепсел и се предлагат в опаковка по 12 броя в бяло, синьо и червено. Марката им не е известна, но имат трайна маркировка: MADE IN CHINA 250V 6A~. Те не отговарят на основни изисквания за защита срещу поражения от електрически ток при директен допир – съществува възможност за пряк контакт с части под опасно напрежение на щепсели, свързани към изделието. При индиректен допир пък е възможно възникване на опасна ситуация в следствие прекъсване на защитната верига на уреди с клас на защита I при присъединяването им към захранването с помощта на изделието. Контактът не покрива и основни конструктивни изисквания. Неправилното оразмеряване на щифтовете на щепсела и неосигуряването на постоянен и надежден контакт може да предизвика загрявания до недопустимо високи температури, което е предпоставка за възникване на опасност от изгаряния и директен контакт с части под опасно напрежение на изделието.
Другият вид доказано опасни контакти, които са спрени от продажба, са с три гнезда и отново комбинирани с двуполюсен щепсел. Тяхната марка е JIN YANG и имат трайна маркировка: YIK SNI 16A 250V. Рисковете при употребата му са същите като тези на горе описания.

Може да харесате още...